Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Åtta personrån på ett dygn – fem gripna

Se vår reporter som var på plats.
Erik Nord, polischef i Storgöteborg, förklarar att personrånen rent historiskt har minskat. Men att det ändå är ett stort problem Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Rånmordet vid Backaplan. Foto: LÄSARBILD

En ung man fick sätta livet till vid det misstänkta rånmordet vid Hjalmar Brantingsplatsen natten till onsdag.

Bara det senaste dygnet har åtta personrån drabbat Storgöteborg, berättar nu polisen.

Fem unga gärningsmän har gripits.

– Så länge jag har arbetat har det i stort sett alltid varit så att det oftast är ungdomar som rånar ungdomar, säger polischef Erik Nord.

Storgöteborg har under det senaste dygnet har drabbats av åtta personrån där man har kunnat gripa fem stycken gärningsmän. 

I ett av fallen i centrala Göteborg handlade det om två väldigt unga rånare. 

– Två 15-åriga pojkar blev gripna i ett ärende. Då blev de identifierade och hemkörda. I ett av de andra personrånen kunde man gripa tre kvinnor i 18-årsåldern som rånade en annan kvinna i Ale kommun, säger Erik Nord, polischef i Storgöteborg.

Ungefär samma nivå

Varje år anmäls mellan 800-1000 rån av olika slag. I Storgöteborg anmäls ungefär tre dagligen. Men enligt polischefen Erik Nord är inte brottsutvecklingen för personrån stadigt ökande.

– Om man tittar på antalet personrån per 100 000 invånare sedan 2000 så har det inte ökat, utan snarare minskat eller legat på samma nivå, säger Erik Nord.

Under natten till onsdag knivhöggs en 18-årig man till döds vid ett rån på Hjalmar Brantingplatsen. Foto: ADAM IHSE/TT

Ungdomar rånar ungdomar

Polischefen förklarar att personrån oftast involverar unga offer och unga gärningsmän.

– Så länge jag har arbetat har det i stort sett alltid varit så att det oftast är ungdomar som rånar ungdomar, säger Erik Nord.

Efter rånmordet under natten till onsdag så har Erik Nord fått många frågor om personrån och deras utveckling. 

– Det har varit mycket frågor och i bland tenderar medierapporteringen och sociala medier att bygga upp bilden av att landet är på randen till total kollaps. Man behöver nyansera den bilden eftersom det inte är så, trots att den kan upplevas som det, säger Erik Nord, polischef i Storgöteborg.

I utredningen om rånmordet sitter tre personer anhållna. Det handlar om två män, 21 år gamla, och en kvinna under 18 år. Offret var en man i 20-årsåldern.