Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åtta män har gripits för gruppvåldtäkt

Nio unga män har gripits, misstänkta för grov våldtäkt mot barn i augusti förra året i Göteborg. Männen nekar till brott.

– Jag kan säga som så att männen förnekar brott. Men jag kan inte gå in mer på vad de har berättat i förhör. Inställningen är att de förnekar brott, säger åklagare Jonas Martinsson.

Den grova våldtäkten ska ha skett i augusti förra året i Göteborg.

De misstänkta männen är födda mellan 1998 och 2001 och är hemmahörande i Göteborg. Sex av männen sitter i nuläget anhållna, misstänkta för grov våldtäkt mot barn respektive delaktighet i grov våldtäkt mot barn.

Åklagaren förtegen

Åklagare Jonas Martinsson är en av två åklagare i utredningen. Han är i nuläget förtegen om händelsen och vill inte uttala sig om varför männen gripits först nu.

– Jag kan säga som så här att det är ingen färsk händelse. Det hände under förra året, säger Martinsson.

Var händelsen har utspelat sig eller detaljerna kring den, vill åklagaren inte gå in på.

– Det är en och samma händelse, så kan man säga.

Förnekar brott

De misstänkta männen nekar till brott.

– Jag kan säga som så att männen förnekar brott. Men jag kan inte gå in mer på vad de har berättat i förhör. Inställningen är att de förnekar brott, säger Martinsson.

Flertalet av de misstänkta männen är sedan tidigare ostraffade. En man är tidigare är dömd för rån och övergrepp i rättsak och ytterligare en man var misstänkt för övergrepp i rättsak gällande samma händelse, men friades. Mannen som dömdes för rån och övergrepp i rättsak är också dömd för olovlig körning.

Försvarsadvokaten: Frivillig basis

Försvarsadvokat Edip Samuelsson företräder en av de misstänkta gärningsmännen.

– Det här är en situation där alla är barn, skulle jag påstå så att säga. Det har hänt någonting och han förnekar absolut brott. Vad de har gjort, det har de varit med på allihopa, på frivillig basis alltså. Han förnekar all inblandning.

– Det ska ha skett i augusti och nu är det februari. Det finns säkert bakomliggande orsaker men det får utredningen visa, säger Edip Samuelsson.

Under torsdagen planeras fler förhör med de misstänkta.

– Vi får se hur det utvecklas. Det kanske framkommer mer uppgifter efter hand, säger åklagare Jonas Martinsson.

Tre av männen anhölls under tisdagen, tre andra under onsdagen. Tre ytterligare män har inte anhållits på grund av deras låga ålder, och kan inte heller straffas för brottet.

Åklagaren har fram tills klockan 12 på fredag, respektive lördag på sig att begära männen häktade.

 

Erik Göthlin