Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åtta klassiker du inte får missa

Skeppsholmen, en av många pärlor i Stockholm.Foto: / SVEN LINDWALL EXP

Van Stockholmsbesökare eller vilse i huvudstaden?

Slottet, Gamla stan eller Skansen – de populära platserna tål att återvända till många gånger. Det finns alltid något nytt att upptäcka.

Här är åtta Stockholms-klassiker du inte får missa:

Stockholms slott

Kungen och drottningen bor inte här (utan på Drottningholms slott), men det är det officiella residenset och kungaparets dagliga arbetsplats. Slottet är öppet för besökare och här finns många sevärdheter som paradvåningarna, Skattkammaren med riksregalierna, Museum Tre Kronor om slottets medeltida historia och Gustav III:s antikmuseum. 

Livrustkammaren har separat entré och är ett museum som bland annat visar vapen, dräkter och rustningar från svenska regenter. Barn och ungdomar erbjuds särskilda visningar och spännande program.

Populärt är att titta på högvaktsavlösningen på slottets yttre borggård. Högvakten har funnits vid slottet sedan 1500-talet.

Högvakten vid Stockholms slottFoto: Jeppe Wikström

Skansen

Ett av världens äldsta friluftsmuseer och ett av Stockholms mest populära besöksmål både för vuxna och barn. Här visas djur, hus och gårdar från hela landet och besökarna får ta del av hur man levde förr med seder och bruk, arbete, fest och vardag. Livet i Sverige från flera århundraden visas.

I djurparken finns vilda nordiska djur och lantraser, men även flera exotiska djur. Du kan bland annat uppleva brunbjörnar, lodjur, renar och älgar. Bland tamdjuren finns gutefår, gotlandsruss och linderödssvin. I Skansen-akvariet möter du exotiska djur som apor, krokodiler och giftiga ormar.

Vill du lära dig om gamla tiders byggtekniker och material finns kunskap bland Skansens hantverkare och slöjdare.

Midsommar, påsk, valborg och samiska nationaldagen är bland de högtider som varje år firas på Skansen.

Folkdanslaget på SkansenFoto: Märta Sundström/Skansen

 

Djurgården

En lummig och grön ö med flera sevärdheter, men det är härligt att bara promenera eller ta sig runt på cykel och uppleva Stockholm från sin bästa sida. På Djurgården hittar du bland mycket annat Karl XI:s jaktstuga och den ek där Bellman sägs ha suttit när han skrev Fredmans Epistel 25.

Förutom Skansen och Vasamuseet finns populära attraktioner som Abba the Museum, Aquaria vattenmuseum, Nordiska Museet, Liljevalchs och Gröna Lund. Missa inte mysiga Rosendals trädgårdskafé.

Vandra längst ut till Blockhusudden och ta en titt på det stora flyttblocket, duka upp picknick och njut av utsikten över Fjäderholmarna och inloppet till Stockholm.

Vandra utmed vattnet på Djurgården och njut av utsikten.Foto: Jeppe Wikström

 

Söders höjder

Stadsdelen Södermalm är ett måste för varje Stockholmsbesökare. Inte minst för den vackra utsikten och charmiga miljön vid Söders höjder. Uttrycket "Söders höjder" kommer från den stora höjdskillnaden vid den norra stranden.

Monteliusvägen är en 500 meter lång gångväg som slingrar sig längs Mariaberget och utsikten över Mälaren, Stadshuset och Riddarholmen är fantastisk. Även Skinnarviksberget är en fin utsiktsplats, perfekt för picknick i solnedgången.

På andra sidan Slussen hittar du en annan utsiktsplats, Fjällgatan, med magnifik vy över Stockholm.

Utsikt från MariabergetFoto: Tove Freij

 

Junibacken

Här kan barn och vuxna uppleva Astrid Lindgrens sagovärld med alla de välkända karaktärerna som Madicken, Emil och Karlsson på taket. Ta sagotåget genom Astrid Lindgrens berättelser och se de fantastiska miljöerna som skapats av dockmakare, dekormålare och teatersnickare.

Junibacken vill vara ett barnkulturhus med "hjärtat i boken" och man producerar även barnteater och har en stor barnbokhandel.

Sagotåget på JunibackenFoto: Tommy Pedersen

 

SoFo

Mysiga, bohemiska och trendiga kvarter på Södermalm. Ligger söder om Folkungagatan, därav smeknamnet SoFo, och här hittar du massor av butiker med inredning, mode och design, second hand, kaféer, barer och gallerier.

Häng i solen på Nytorgets konstgräs, botanisera bland de många mysiga restaurangerna runt torget eller köp med dig picknick från Urban Delis lyxiga matbutik.

Någon gång i månaden är det So Fo-night då många av butikerna har specialerbjudanden och är öppna till klockan 21.

I SoFo finns flera mysiga mode- och inredningsbutiker.Foto: Tove Freij

 

Gamla Stan

Här kan du vandra i gränderna i en av Europas största och mest välbevarade medeltida stadskärnor – ett levande museum. Gatorna är kullerstensbelagda och på sina håll smala och vindlande. Mårten Trotzigs gränd är bara 90 centimeter bred på det smalaste stället.

Förutom Slottet finns här Storkyrkan och Nobelmuseet, och på huvudgatorna Västerlånggatan och Österlånggatan finns en rad butiker med konsthantverk, mode och souvenirer. Varning för turistfällor, dock.

Från Stortorget som är Stockholms äldsta torg går Köpmangatan som är stadens äldsta gata med anor från 1300-talet.

Gamla stan i Stockholm, en av Europas mest välbevarade medeltida stadskärnor.Foto: Tove Freij

Drottningholms slott

Slottet är upptaget på UNESCO:s världsarvslista och byggdes på 1600-talet av arkitekten Nicodemus Tessin den äldre. Kungafamiljen flyttade in här 1981 och är nu drottning Silvias och kung Carl XVI Gustafs permanenta bostad. 

Passar som dagsutflykt och varför inte åka med Strömma kanalbolag från Stadshuskajen till Drottningholm. Det går även att ta tunnelbana och buss till slottet.

Här kan du också besöka lustslottet Kina slott, slottsteatern och slottsparken som är öppen året runt för egna rundvandringar.

Drottningholms slott finns med på UNESCOS:s världsarvslista.Foto: SVEN LINDWALL

LÄS MER: Barnens fem sommarfavoriter i Västsverige