Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Att stänga tidigare vore ett steg tillbaka"

Starkt kritisk. Göran Johansson ger sig nu in i debatten om nattklubbarnas öppettider - och han gör det genom att gå tvärtemot sitt parti i den kontroversiella frågan.
Foto: Tommy Holl

Nu tar Göran Johansson ställning i den heta debatten om nattklubbarnas öppettider.

- Vi genomförde sena öppettider 1995 för att stoppa svartklubbarna. Detsamma gäller i dag. Det går inte att vrida klockan tillbaka, säger han och stöder därmed folkupproret där nästan 12 000 personer vill stoppa 03-förslaget.

Fyra dagar efter Göran Johanssons omtalade påhopp på sin efterträdare Anneli Hulthén och fyra dagar innan hon tillsammans med sin fullmäktigegrupp i Socialdemokraterna ska ta ställning i frågan, vill Göran visa var skåpet ska stå.

Starkt kritisk

På måndag hoppas Socialdemokraterna kunna enas om 03-förslaget. Och Göran Johansson vet redan vad han tycker. Han är starkt kritisk till förslaget att stänga nattklubbar och krogar redan 03 för att stoppa våldet och bråken på nätterna.

- Jag går aldrig ut klockan tolv på natten, men ungdomarna gör det. Det går inte att stoppa. Att stänga tidigare vore ett steg tillbaka som inte alls är bra. Göteborg kan ju inte stänga tidigare än vad man gör i Stockholm eller Malmö.

Ville slippa svartkrogar

När Göran Johansson var med om beslutet att utöka öppettiderna till klockan fem på morgonen handlade det om att konkurrera bort svartkrogarna som då florerade i staden.

De försvann också så småningom.

- Argumenten då gäller fortfarande. Att stänga krogarna på Avenyn tidigare om nätterna är att inbjuda till svartkrogar. Ungdomarna slutar inte att festa och vara ute på nätterna bara för att krogarna stänger tidigare, säger Göran Johansson.

"Bättre att samarbeta"

Han vill i stället att polis och myndigheter tar tillvara krögarnas vilja att samarbeta för att skapa ett lugnare nattliv på Avenyn.

- De tänker konstruktivt och ser framåt. Det vore bättre att samarbeta med dem i stället för att som nu motarbeta dem, konstaterar Göran Johansson.

Han får inte minst stöd för sin kritik av de yngre i partiet och ungdomsförbunden.

- Jag går själv ut efter tolv för att roa mig. Och att stänga överallt klockan 03 skulle innebära att alla kommer ut och konfronteras samtidigt. Då kan det verkligen bli bråk på gatorna. Och eftersom ungdomarna inte slutar festa bara för att klockan är 03, kommer de naturligtvis att fortsätta hemma i lägenheter, störa grannarna, och på svartklubbar, förklarar Stefan Yanelli, 20, ledamot i kommunfullmäktige (S).


Vad tycker du om förslaget om ändrade öppettider på krogen? Mejla GT på nollfem@gt.se