Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Att mässlingssmitta sitt barn kan vara brottsligt

Mårten Schultz, professor i civilrätt, menar att det kan vara brottsligt att se till så att ens barn får mässling.Foto: ELVISPHOTO.COM / ELVISPHOTO.COM
Foto: CDC / TT NYHETSBYRÅN CDC

Det kan vara brottsligt att medvetet utsätta sitt barn för smitta och därmed även mässlingen.

Det menar professorn i civilrätt Mårten Schultz.

– Jag vill säga att det skulle kunna vara det, säger han.

Föräldrar bjuder ut sina mässlingsdrabbade barn på Facebook. Det kunde GT berätta under tisdagen. Syftet med rörelsen som finns på sociala medier är att föräldrar till friska barn ska kunna få sina barn sjuka. Detta för att att slippa vaccinering.

Tidigare har Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare vid Västra Götalandsregionen, sagt:

– Det här är inte olagligt, men det är ytterst olämpligt. Mässlingen kan vara direkt farligt för flera grupper.

 

LÄS MER: Mässlingen sprider sig – flera fall konstaterade 

Kan vara olagligt

Men det kan vara så att påståendet inte stämmer. Det menar Mårten Schultz, som till vardags är professor i civilrätt samt forskare vid Stockholms universitet.

– Så här står det i tredje kapitlet, femte paragrafen i brottsbalken, regeln om misshandel: "den som tillfogar en annan person kroppsskada, sjukdom eller smärta kan dömas till fängelse i högst två år", säger han och utvecklar:

– Så misshandelsregeln omfattar smittande men precis som alla andra regler så kräver den uppsåt. Men som det beskrivs i artikeln är det högst medvetet som man utsätter barn för den här sjukdomen.

 

LÄS MER: 8 saker du behöver veta om mässling 

Annat samtyckte när det gäller barn

Mårten Schultz menar att samtycke spelar in till stor del. Till exempel kan vuxna personer genomgå operationer eller piercingar, som kan ses som en kroppsskada i en mening, men inte i en annan då man själv ställer upp på det. När det kommer till barn och smitta gäller dock andra regler då de inte anses kunna disponera sitt eget samtycke.

– Barn kan normalt sett inte samtycka över att bli utsatta för en svår sjukdom, men föräldrarna kan inte göra det heller. Samtycke bör inte kunna fungera som ansvarsbefriande i sådana här fall.

Två år inte sannolikt

Om man som förälder smittat sitt barn medvetet när man har feber, skulle det också kunna klassificeras som misshandel?

– Det kan vara det. Om man bara läser reglerna finns det ingen begränsning till någon särskild sjukdom. Däremot finns det vissa säkerhetsventiler i straffrätten som kan användas i vissa situationer. Till exempel om man gör örhängen på sitt spädbarn, det är en kroppsskada i en mening, men det skulle sannolikt inte vara otillåtet.

– Men jag har svårt att se hur det skulle fånga in ett medvetet smittande av mässling, som dessutom kan vara farligt.

Däremot tror han inte att två års fängelse skulle bli aktuellt. Snarare ringa straff, men helt beroende på vilka konsekvenser mässlingen skulle ge.