Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Åtalad MP-politiker lämnar: ”Alla tror att jag är en tjuv”

Foto: / MILJÖPARTIET PRESSBILD

I september kunde GT avslöja att den miljöpartistiske kommunpolitikern i Vänersborg, Abdullahi Hassan Moalin, åtalats efter att hans verksamhet för nyanlända flyktingar gått i konkurs.

Vare sig bokföringen eller 25 nyinköpta datorer värda 66 750 kronor kunde hittas efter konkursen.

Nu väljer han att lämna alla sina kommunala uppdrag.

– Ingen litar på mig, alla tror att jag är en tjuv, säger Moalin som fortsatt nekar helt till alla anklagelser.

Åtalet rör bokföringsbrott och som GT kunde berätta redan i september var det i samband med att Abdullahi Hassan Moalins verksamhet för nyanlända flyktingar gick i konkurs som konkursförvaltaren slog larm. 

All bokföring i den ekonomiska föreningen saknades och bland annat, noterar konkursförvaltaren, går det inte att följa vart 25 nyinköpta datorer för 66 750 kronor tagit vägen.

LÄS MER: Kommunpolitiker skulle hjälpa flyktingar - åtalas

Totalt omsatte verksamheten en dryg halv miljon kronor under de tio månader den var aktiv. 

Och Abdullahi Hassan Moalin, som åtalas tillsammans med en kollega, nekar.

Abdullahi Hassan Moalin
Foto: / MILJÖPARTIET PRESSBILD

Skyller på bokföraren

Abdullahi Hassan Moalin valdes år 2014 in som ledamot i kommunfullmäktige i Vänersborg och har även suttit som ledamot i socialnämnden. Uppdrag som han nu väljer att lämna. Något Sveriges Radio P4 Väst var först att rapportera om.

– Ingen litar på mig, alla tror att jag är en tjuv, säger Abdullahi Hassan Moalin.


LÄS MER: MP råder Moalin att ta time out


Både Abdullahi Hassan Moalin och hans kollega skyller på den personen som de uppger hade till uppgift att sköta bokföringen, en civilekonom från Göteborg.

Men ekonomen har förhörts i utredningen och säger att han inte haft något uppdrag att göra upp en bokföring, något sådant uppdrag har han aldrig haft. Däremot har han gjort skatte- och momsdeklarationer åt bolaget, uppger ekonomen. 

När det gäller de nyinköpta datorerna ger Moalin och hans medåtalade kollega olika besked i förhör med polisen.

Olika versioner om datorer

– Datorerna lånades ut. De fick skriva på en lånekvittens för att de skulle lämna tillbaka datorn. Det var ingen som lämnade tillbaka datorn, säger kollegan i förhören.

Abdullahi Hassan Moalin säger i stället att det var en del av affärsidén att ge kunderna, alltså de nyanlända flyktingarna som valde deras lotsverksamhet, datorer.

Något han håller fast i också i dag och uppger att han kan bevisa genom att det är dokumenterat.

– Mina kunder fick dem, jag har personnummer och allas underskrifter, säger Abdullahi Hassan Moalin i dag.

Lämnade in avskedsansökan

I samband med åtalet meddelade konkursförvaltaren att hon övervägde att lägga fram skadeståndsanspråk mot de inblandade för det gods som inte gått att spåra – däribland datorerna.

Huvudförhandlingen äger rum senare i år och ännu har inte konkursförvaltaren inkommit med några skadeståndsanspråk.

– De har erhållit medel från Arbetsförmedlingen om jag förstått det hela rätt, de har köpt in datorer och de datorerna har de sedan haft bort, sa åklagaren vid Ekobrottsmyndigheten, Lars Palm, i samband med åtalet i höstas.

Den 26 mars inkom Abdullahi Hassan Moalin formellt med sin avskedsansökan till kommunfullmäktige i Vänersborg. Den behandlades på fullmäktigemötet två dagar senare, enligt kommunkansliet.