Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åtal i Lisa Holm-fallet kan väckas inom kort

Åtal närmar sig. Enligt chefsåklagaren Anette Olsson närmar sig åklagarsidan sig ett åtal mot personerna som misstänks för mordet på 17-åriga Lisa Holm från Skövde.
Foto: Privat
Blomberg. Lisa Holm sågs senast i livet den 7 juni då hon lämnade kaféet vid orten Blomberg där hon hade börjat arbeta under helger. Planen var också att hon skulle sommarjobba på kaféet under sitt sommarlov.
Foto: Anders Ylander

Utredningen kring mordet på Lisa Holm, 17, går mot sitt slut.

Enligt chefsåklagaren Anette Olsson kan åtal mot de misstänkta personerna väckas redan i augusti.

– Vi har fram till den 25 augusti på oss och vi tror att vi kan ha fått in de analyser och svaret från rättsläkaren som vi väntar på tills dess, säger Anette Olsson.

Utredningen kring ett av de mest uppmärksammade morden i Sverige under modern tid är på väg mot sitt slut.

Efter att polisen den 12 juni grep en 35-årig man från Litauen, tillsammans med hans ett år yngre fru och 31-årige bror börjar polisens pusselbitar falla på plats.

De misstänkta personerna greps fem dagar efter att Lisa Holm spårlöst försvann från sin arbetsplats vid ett kafé vid orten Blomberg på Kinnekulle nordost om Lidköping i Västra Götaland.

Lisa Holms kropp hittades inomhus vid gården Martorps ägor bara någon timme efter att de misstänka personerna greps.

Gården ligger bara några kilometer öster om kaféet där Lisa Holm senast sågs i livet. Enligt uppgifter till gp.se mördades hon inte vid gården där hennes kropp hittades.

Utöver gården där Lisa Holm hittades har polisens under utredningens gång spärrat av flera fastigheter i området kring Blomberg.

Bland annat den lada mitt emot kaféet där det första fyndet gjordes i sökandet efter henne.

Efter att de tre misstänkta litauiska medborgarna greps häktades den 35-årige mannen tillsammans med sin bror vid Skaraborgs tingsrätt. 35-åringens fru släpptes samma dag på fri fot av polisen.

Den yngre brodern har under sommaren släppts ur häktet, men är fortfarande misstänkt för mordet.

Åtal närmar sig

35-åringen sitter fortfarande häktad, huvudmisstänkt för brottet. Mannen omhäktades i slutet av juli på sannolika skäl misstänkt för att ha mördat Lisa Holm. Åklagarsidan har nu fram till den 25 augusti på sig att väcka åtal mot mannen eller begära en förläning av åtalstiden vid Skaraborgs tingsrätt.

Enligt chefsåklagaren Anette Olsson kan den tiden räcka för att väcka åtal mot personerna som misstänks för inbladning i mordet. Förutom de båda bröderna misstänks den 35-årige mannens fru för grovt skyddande av brottsling.

– Vi har tid fram till den 25 augusti och vi tror väl att vi kan ha fått in de analyserna som vi väntar på och få svaret från rättsläkaren fram tills dess, säger Anette Olsson.

Hon har tidigare sagt att polisen säkrat DNA-spår från den misstänkte 35-åringen på ägodelar till Lisa Holm.

Anette Olsson vill däremot inte berätta på vilket sätt som Lisa Holm har mördats eller om polisen vet något exakt datum för mordet eller inte.

– Jag tänker inte gå in på några detaljer i förundersökningen just nu, säger Anette Olsson.

Sedan Lisa Holms kropp hittades har polisen bland annat också hittat hennes mopedhjälm som var försvunnen när hon anmäldes försvunnen den 7 juni.

Under det massiva sökandet i trakten runt Blomberg gjorde polisen också flera fynd, som en mopedhandske och delar av Lisa Holms mobil i närheten av den fastighet där de misstänkta personerna bodde. En bostad som ligger intill slottsherren Arne Jönssons herrgård i Blomberg. De båda bröderna som misstänks för mordet var också anställda av Arne Jönssons företag Blombergs säteri och hade enligt polisens spaningsledare Lars Johansson tillgång till gården Martorp där Lisa Holm hittades mördad. Enligt Lars Johansson har börderna också haft tillgång till flera av de andra fastigheterna som spärrats av under utredningen.

Ytterligare förhör kan behövas

Chefsåklagaren Anette Olson lägger dock in en brasklapp att utredningen kan dra ut ytterligare på tiden.

– När vi fått svaren vi väntar på kan vi behöva göra ytterligare förhör, men vi får in analyssvaren allt eftersom de blir klara och det kan hända att vi hinner med eventuella nya förhör innan den 25 augusti, men det kan också bli så att vi behöver ytterligare tid på oss, säger Anette Olsson.

Under utredningen har polisen följt upp cirka 1000 tips från allmänheten och hållit över 400 förhör.

Nekar till brott

De misstänkta personerna har sedan de greps förnekat misstankarna och att de har någon som helst inblandning i mordet på Lisa Holm.

Den yngre brodern och den misstänkte 35-åringens fru har sedan de släpptes av polisen åkt hem till Litauen.

Brödernas mamma har vid flera tillfällen ifrågasatt polisens misstankar mot hennes söner och menar att de är oskyldiga. Familjen har också kritiserat det som Anette Olsson menar är DNA-bevis som stärker misstankarna mot den äldre brodern.