Åtal för homohets ogillas av HD

Publicerad
Uppdaterad
GÖTEBORG. Högsta domstolen friar den Stenungsundsbo som tidigare dömts för medhjälp till hets mot folkgrupp.
Mannen driver en hemsida med fundamentalistisk kristen inriktning. Han har tidigare dömts i hovrätten till en månads fängelse för inlägg om homosexualitet som skrivits av andra personer.

"Jag hade det på känn"

- Har domen kommit? En friande dom? Jaha, ja det är skönt. Jag hade faktiskt det på känn. Jag gjorde som kristna gör och frågade Gud. Då upplevde jag en känsla av att det skulle gå bra, sa Stenungsundsbon till TT strax efter det att domen meddelats.

Översskrider gränsen

Högsta domstolen (HD) skriver i sitt domskäl att även om de inlägg som en besökare skrivit objektivt överskrider gränsen för hets mot folkgrupp kan det i det här fallet inte anses ha varit uppenbart för honom. Bland annat skrev en besökare att "de män som inte uppbådar kraften att avstå från umgänge med andra män de bör straffas med döden genom att hängas på pålar på stadens torg".

Hänvisar till förarbetena

Inläggen har dock publicerats i ett diskussionsforum med rubriken "Sodomi" och har enligt HD "skett inom ramen för ett samtal mellan personer som aktivt valt att söka upp webbsidan och gästboken". De hänvisar även till förarbetena till bestämmelsen om hets mot folkgrupp "att det inte faller inom det straffbara området att endast citera och diskutera religiösa urkunder" och "sådana påståenden som bäst bemöts eller tillrättaläggs i en fri och öppen debatt inte skall omfatta av kriminaliseringen".

Bidragit till spridningen

Två av justitieråden, Per Virdesten och referent Ella Nyström, var skiljaktiga och ville fälla mannen för hets mot folkgrupp.
I den skiljaktiga meningen skriver de att "uttalandena är långt överskridande gränsen för en saklig debatt och får betecknas som grovt kränkande för gruppen homosexuella".
Meddelandena hade skickats in av en annan person. Men i samma sekund som de postades förlorade insändaren möjligheten att påverka spridningen av dem genom att ta bort dem. De skiljaktiga justitieråden menar, att eftersom Stenungsundsbon inte tagit bort meddelandena så har han bidragit till spridningen. Därför bör han dömas som gärningsman.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER