Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åtal dröjer efter stort oljeutsläpp vid badplats

Kommunen rådde badgäster på Näset att hålla sig från vattnet förra sommaren.
Foto: ANDERS YLANDER / GT/EXPRESSEN

Förra året rapporterade badgäster på Näset att de blivit ”kladdiga” efter att ha tagit sig ett dopp, därför uppmanades de att hålla sig borta från vattnet.

Senare visade det sig att det var rapsolja som läckt ut från en industri i Sisjöområdet som präglat vattnet.

Även fast utsläppet var ofarligt för människor påverkades djurlivet negativt, men förundersökningen om miljöbrott drar ut på tiden, skriver GöteborgDirekt. 

I slutet av maj förra året larmade badgäster på Näsets badplats om att det låg en tunn hinna på vattnet och att de som badat känt sig kladdiga efteråt. 

Senare visade sig att det rörde sig om ett för människor helt ofarligt utsläpp av rapsolja från en livsmedelsindustri i Sisjön.

– Vi avrådde från bad för säkerhets skull, nu avråder vi inte längre. Eftersom det kan finnas kvar ett tunt oljeskikt på vattenytan kan du bli oljig när du badar, men det är inget som är hälsofarligt, sa Gunnar Edlund vid miljöförvaltningen i Göteborgs stad i ett pressmeddelande, då.

Efter utsläppet startades en förundersökning om miljöbrott, med anledning av att djurlivet påverkades negativt.

Påverkade djurlivet negativt

Anledningen till att förundersökningen rör miljöbrott har in grund i att utsläppet påverkade djurlivet negativt.

– Vi ser att det blev en väldigt lokal påverkan på djurlivet i samband med oljeutsläppet 2018. Fiskdöd skedde till följd av en lägre syrehalt i vattnet och fågeldöd skedde till följd av att oljan försämrade fjäderdräktens funktion, säger Gunnar Edlund, enhetschef på avdelningen miljötillsyn, Göteborgs Stad, till GöteborgDirekt.

Men utredningen drar ut på tiden.

– Det tar längre tid att utreda när det gäller bolag, det är fler personer som ska förhöras och massa dokument som ska kollas igenom. Samtidigt hanterar jag andra förundersökningar parallellt, det gäller att saker ska klaffa, säger Maria Johansson, kammaråklagare vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, till GöteborgDirekt.

Maria Johansson vill inte uttala sig om vad som framkommit i utredningen, men flaggar för att den ändå börjar lida mot sitt slut.