Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ät skräp – bli en miljöhjälte

På restprodukerna odlas svampar.
Foto: Mohammad Taherzadeh
Mohammad Taherzadeh säger att vi har producerat så mycket avfall att nationen inte kan hantera det.
Foto: Pressbild

Sugen på att äta skräp?

Ett nytt forskningsprojekt vid Högskolan i Borås hoppas hitta framtidens klimatsmarta matförsörjning.

– Hittills har vi bland annat tagit fram ett nytt matprotein. Det är som vegetariskt köttfärs ungefär, säger professorn Mohammad Taherzadeh.

LÄS MER OM KLIMATET HÄR 

Brist på resurser och växande avfallsproduktion är två stora miljöproblem.

I september startades projektet Ways2Taste av forskare på Högskolan i Borås för att få bukt på problemen. Det nya projektet handlar om att omvandla skräp från företag och hushåll till mat, foder och biobränsle.

– Restprodukterna som annars skulle ha blivit avfall blir i stället resurser genom vårt projekt. Vi tar vara på restprodukter från bagerier, glassfabriker, ölbryggerier och mataffärer, säger Mohammad Taherzadeh, projektledare och professor i bioprocessteknik vid Högskolan i Borås.

Slakteriavfall

Skräpet delas in i tre kategorier. Till det riktigt smutsiga räknas slakterieavfall och gödsel och till det relativt rena räknas gammalt bröd från bagerier. 

Forskarna undersöker hur man genom olika processer kan låta svampar växa fram på avfallet och på så vis framställa en svampbiomassa. Genom massan kan sedan nya produkter framställas. 

– Vi har hittills framställt fyra olika produkter. Vi har bland annat fått fram ett klimatsmart protein som är lite som vegetarisk köttfärs. Sedan har vi även framställt fiskprotein, etanol och naturliga färgämnen, säger Mohammad Taherzadeh. 

I framtiden vill forskargruppen starta ett svampcenter i Borås.
Foto: Rebecca Gmoser

På marknaden om fyra år

Mohammad Taherzadeh säger att de flesta av projektets produkter bör vara ute på marknaden om ungefär fyra år. Han tror att de kan komma att konkurrera med marknadens nuvarande sortiment.

– Vi satsar för att kunna utveckla något som fungerar i regionen. Vi vill även skapa nya och smartare produkter. På det här sättet blir det mindre avfall. Projektet bidrar till en ny ersättning till mat och hjälper oss att uppnå våra globala miljömål. 

Han menar att projektet start kom som en logisk följd av klimatsituationen. 

– Vi har utnyttjat mer och mer av våra resurser och producerat så mycket olika avfall som nationen ej kan hantera. 

Satsar på svamp

Nu arbetar forskargruppen på Borås Högskola tillsammans med avdelningen för Livsmedelsvetenskap vid Chalmers Tekniska Högskola och 18 regionala företag för att framställa de nya produkterna. 

– Vi testar olika processer och går vidare med det som fungerar. Vi är många som är inblandade nu vilket känns riktigt bra, säger han.

I framtiden vill forskargruppen starta ett svampcenter i Borås för att arbeta nationellt med att utveckla nyttiga svampar och hjälpa företag att använda svamp i sin produktion. 

– Framöver kan mycket material och produkter bli bristvaror och då kan vår process bli väldigt viktig, säger Mohammad Taherzadeh.