CAMPINGAR BLIR FLYKTINGBOENDEN. GT har tidigare rapporterat om flyktingfamiljer som bor på Varbergs camping. Här hämtar Sahar Aefzeli och döttrarna Maryam och Sadaf vatten i en dunk. Foto: Anders Ylander
CAMPINGAR BLIR FLYKTINGBOENDEN. GT har tidigare rapporterat om flyktingfamiljer som bor på Varbergs camping. Här hämtar Sahar Aefzeli och döttrarna Maryam och Sadaf vatten i en dunk. Foto: Anders Ylander

Asylsökande tvingas bo på camping

Publicerad

GÖTEBORG. Asylsökande tvingas flytta till campingstugor eller husvagnar utan matservering.

Det är resultatet av Migrationsverkets upphandling av nästa års asylboende.

- Detta är totalt vansinne, säger en anställd på migrationsverket till GT.

GT har tagit del av det upphandlingsprotokoll som gäller det så kallade ABT-boendet, anläggningsboende tillfälligt, för nästa år.

Av alla de anbud som kommit in har Migrationsverket rangordnat campingplatserna högst.

I Stockholm, Malmö och Göteborg är de fyra översta bolagen på upphandlingslistan företag som driver campingar.

Kräver tillstånd

Orsaken är att Migrations­verket som krav för att komma i fråga för upphandlingen har krävt att anbudsgivarna har tillstånd enligt den så kallade hotellagen.

Det är ett tillstånd som polisen utfärdar för den som driver pensionat eller hotellverksamhet.

Campingar behöver inga sådana tillstånd.

Verksamheter som driver fasta boenden för flyktingar får inga sådana tillstånd och har inte kunnat delta i upphandlingen.

Följden har blivit att massor av välkända och etablerade företag som tidigare haft avtal med migrationsverket nu blir ersatta av campingar.

Billigare - på papperet

Kostnadsmässigt är det billigare för migrationsverket att låta asylsökande bo på campingplatser. Men det är bara på papperet.

Anställda som GT talat med menar att migrationsverket jämför äpplen med päron.

Att placera en flykting i en campingstuga kostar 230 kronor per person och dygn.

Men då tillkommer ersättning för mat med 50 kronor per dygn.

En fyrabarnsfamilj som bor i en campingstuga kostar alltså migrationsverket mer än att låta dem bo på hotell - med toalett och dusch inomhus.

- Vi är väldigt många här som är upprörda, säger en anställd på migrationsverket till GT.

Rädd för trakasserier

Personen vill vara anonym eftersom han är rädd för trakasserier.

- Det finns massor med bra och funktionsdugliga anläggningar för flyktingar - men de har inte fått chansen att vara med i upphandlingen.

Han fortsätter:

- Däremot har flera företag som inte håller måttet fått kontrakt, Ett boende i Värmland till exempel där det saknas bygglov. Ett annat företag på Öland ska bygga baracker på en parkeringsplats och dit ska flyktingar som bor i Göteborg transporteras.

Flera av dem som inte fått kontrakt av migrationsverket har överklagat upphandlingen.

GT:s källa säger:

- Vi är många anställda här på migrationsverket som tycker att hela upphandlingen ska göras om. Det är bättre att få skit för det än för att man skickar ut människor i kalla campingstugor och husvagnar.

Jimmy Fredriksson
Jimmy Fredriksson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER