Asylsökande har körts till nya flyktingboendet

Foto: Samuel Unéus

De tretton asylsökande som har suttit i en buss utanför polisstationen i Karlstad under natten har lämnat platsen.

Under förmiddagen har Migrationsverkets personal varit på plats och pratat med dem.

– De har skjutsats ut till sitt boende nu, säger Migrationsverkets presschef Fredrik Bengtson.

Det var under torsdagen som de tretton asylsökande från Syrien och Somalia skulle köras till ett flyktingboende i Långserud, fem mil norr om Karlstad.

De hade tidigare vistas på Bert Karlssons anläggning Stora Ekeberg utanför Skara men Bert Karlsson hade ett tilläggsavtal som nu går ut och därför var man tvungen att flytta ett antal asylsökande till två andra platser.

Har trivs i Skara

De asylsökande har trivts på flyktingboendet i Skara och ville inte flytta till hotell Vildmarken i Långserud.

När bussen kom fram till Långserud vägrade de asylsökande att stiga ur bussen och busschauffören vände helt sonika bussen och körde tillbaka till polisstationen i Karlstad.

– Vi ser bussen framför våra kameror men de ombord har inte hört av sig, säger Jan-Åke Sjöström, länsvakthavande befäl vid Värmlandspolisen till nwt.se på fredagsmorgonen. Men vår personal pratade med dem under torsdagen.

Enligt nwt.se är de asylsökande missnöjda med att boendet är nedgånget och de är oroade över att anläggningen ligger mitt ute i skogen.

Hittat boende

Under fredagsförmiddagen har Migrationsverkets personal varit på plats i Karlstad för att prata med de asylsökande och återigen erbjuda dem plats på boende. I annat fall får de asylsökande själva hitta ett boende.

– De har skjutsats ut till boendet och det är en person som har ordnat ett eget boende, säger Fredrik Bengtson på Migrationsverket. De är inkvarterade på det här vanliga boendet som var tänkt från början.

Varför ville de inte vara på boendet?

– Det de sa från början var att man tyckte att det låg avsides och att man inte hade fått korrekt information om att det var den här typen av boende som man skulle bosätta sig i, säger Fredrik Bengtson. På anläggningen finns det redan ett antal boende och vi har pratat med de personerna också och rett ut begreppen kring ur vardagen ser ut där ute.