Foto: Samuel Unéus
 Foto: Samuel Unéus

Asylsökande har körts till nya flyktingboendet

Publicerad

De tretton asylsökande som har suttit i en buss utanför polisstationen i Karlstad under natten har lämnat platsen.

Under förmiddagen har Migrationsverkets personal varit på plats och pratat med dem.

– De har skjutsats ut till sitt boende nu, säger Migrationsverkets presschef Fredrik Bengtson.

Det var under torsdagen som de tretton asylsökande från Syrien och Somalia skulle köras till ett flyktingboende i Långserud, fem mil norr om Karlstad.

De hade tidigare vistas på Bert Karlssons anläggning Stora Ekeberg utanför Skara men Bert Karlsson hade ett tilläggsavtal som nu går ut och därför var man tvungen att flytta ett antal asylsökande till två andra platser.

Har trivs i Skara

De asylsökande har trivts på flyktingboendet i Skara och ville inte flytta till hotell Vildmarken i Långserud.

När bussen kom fram till Långserud vägrade de asylsökande att stiga ur bussen och busschauffören vände helt sonika bussen och körde tillbaka till polisstationen i Karlstad.

– Vi ser bussen framför våra kameror men de ombord har inte hört av sig, säger Jan-Åke Sjöström, länsvakthavande befäl vid Värmlandspolisen till nwt.se på fredagsmorgonen. Men vår personal pratade med dem under torsdagen.

Enligt nwt.se är de asylsökande missnöjda med att boendet är nedgånget och de är oroade över att anläggningen ligger mitt ute i skogen.

Hittat boende

Under fredagsförmiddagen har Migrationsverkets personal varit på plats i Karlstad för att prata med de asylsökande och återigen erbjuda dem plats på boende. I annat fall får de asylsökande själva hitta ett boende.

– De har skjutsats ut till boendet och det är en person som har ordnat ett eget boende, säger Fredrik Bengtson på Migrationsverket. De är inkvarterade på det här vanliga boendet som var tänkt från början.

Varför ville de inte vara på boendet?

– Det de sa från början var att man tyckte att det låg avsides och att man inte hade fått korrekt information om att det var den här typen av boende som man skulle bosätta sig i, säger Fredrik Bengtson. På anläggningen finns det redan ett antal boende och vi har pratat med de personerna också och rett ut begreppen kring ur vardagen ser ut där ute.

Anette Fredriksson
Anette Fredriksson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER