Ett asylboende i Munkedal var på tisdagsmorgonen helt övertänt. Foto: Robert BetzehagEtt asylboende i Munkedal var på tisdagsmorgonen helt övertänt. Foto: Robert Betzehag
Ett asylboende i Munkedal var på tisdagsmorgonen helt övertänt. Foto: Robert Betzehag
Det blev det fjärde asylboendet som på kort tid har brunnit ner. Foto: Adam Ihse/TtDet blev det fjärde asylboendet som på kort tid har brunnit ner. Foto: Adam Ihse/Tt
Det blev det fjärde asylboendet som på kort tid har brunnit ner. Foto: Adam Ihse/Tt
Brandhundar har markerat spår för brännbara vätskor. Foto: Adam Ihse/TtBrandhundar har markerat spår för brännbara vätskor. Foto: Adam Ihse/Tt
Brandhundar har markerat spår för brännbara vätskor.  Foto: Adam Ihse/Tt
Brandmännen fortsätter jobba under morgonen för att släcka branden. Foto: Adam Ihse/TtBrandmännen fortsätter jobba under morgonen för att släcka branden. Foto: Adam Ihse/Tt
Brandmännen fortsätter jobba under morgonen för att släcka branden.  Foto: Adam Ihse/Tt
Vid 11-tiden på tisdagsförmiddagen var asylboendet totalförstört. Foto: Anders AbrahamssonVid 11-tiden på tisdagsförmiddagen var asylboendet totalförstört. Foto: Anders Abrahamsson
Vid 11-tiden på tisdagsförmiddagen var asylboendet totalförstört.  Foto: Anders Abrahamsson
Polisen utreder nu om branden kan ha varit anlagd. Foto: Anders AbrahamssonPolisen utreder nu om branden kan ha varit anlagd. Foto: Anders Abrahamsson
Polisen utreder nu om branden kan ha varit anlagd.  Foto: Anders Abrahamsson

Asylboende i Munkedal i lågor

Publicerad

Stora delar av ett asylboende i Munkedal totalt förstördes under tisdagen i en kraftig brand.

Det blev det fjärde asylboendet som på kort tid har brunnit ner.

Av okänd anledning ska byggnadens automatlarm inte ha larmat räddningstjänsten.

– Vi har en brandhund som har gjort makeringar, vad den har markerat för vet vi inte än, säger Thord Haraldsson, kriminalkommissarie vid grova brottsroteln i Fyrbodal.

04.06 på tisdagsmorgonen fick polisen larm om att det brann på Rosenkullens asylboende utanför Munkedal. När polisen och räddningstjänsten kom till platsen var bostaden helt övertänd.

– Exakt vad som har hänt vet jag inte, men vi jobbar för fullt på platsen. Vi har tre enheter där tillsammans med räddningstjänsten. Det beskrivs som en fastighet som är övertänd när man kommer fram, berättade Anki Larsson vid polisens ledningscentral i Göteborg kort efter branden.

Polisen vet inte vad som kan ha orsakat branden - men stora delen av fastigheten där 14 personer bodde totalförstördes i branden.

Under tisdagen inledde polisen en förundersökning som rubriceras som grov mordbrand.

– Det har vi gjort för att det har det har sovit personer i bostaden när det brann, men vi vet inte vad som har hänt ännu, säger kriminalkommissarie Thord Haraldsson som leder utredningen.

Larmet utlöstes inte

Inga personer uppges ha skadats i branden men 14 personer fick evakueras från fastigheten. I lokalerna på Rosenkullens asylboenden lever totalt 55 personer.

Lars Bjurström på räddningstjänsten uppger att branden startade i vardagsrumsdelen och köket av lokalen.

Under tisdagen genomsöktes ruinerna av en brandhund vars specialitet är att markera för till exempel brandfarliga vätskor.

– Vi har haft en brandhund på plats som har gjort markeringar, men vad den markerat för vet vi inte än, säger Thord Haraldsson.

Asylboendet ska vara utrustat med automatlarm men något larm utlöstes aldrig vid branden.

– Nej, det var väktare som fanns på anläggningen flera hundra meter bort som ringde in larmet till oss, säger Lars Bjurström. Nu måste vi ta reda på varför larmet inte fungerade, säger han.

Hittills i år har över tio asylboenden runtom i Sverige eldhärjats, och i många fall finns misstankar om att bränderna varit anlagda. I helgen fick två tilltänkta flyktingboenden svåra brandskador efter att ha stått i lågor - bränder som polisen misstänker är anlagda.

Migrationsverket känner oro

Migrationsverkets operative chef, Mikael Ribbenvik, berättar att han känner en stor oro efter det som hänt.

– Vi känner en stor oro över utvecklingen den senaste tiden, säger Mikeal Ribbenvik.

Polisen utesluter inte att branden i Munkedal kan ha kopplingar till andra bränder på asylboenden i Sverige även om de inte har något som i nuläget pekar på det.

– Vi utesluter ingenting och arbetar förutsättningslöst. Men vi ser allvarligt på det här, säger Thord Haraldsson.

Under onsdagen väntas den tekniska undersökningen att fortsätta då värmen lagt sig i den brandhärjade lokalen vilket gör det möjligt för polisens tekniker att undersöka brandresterna.

Anders Abrahamsson
Anders Abrahamsson
Anette Fredriksson
Anette Fredriksson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER