Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Astrid, 24, var ”död” i elva dagar: ”Jag blev chockad”

Astrid blev förvånad när hon fick brevet från Skatteverket. Foto: Privat
Så här stod det i brevet. Foto: Privat

”Dödsboet efter Astrid Topsom”.

Så stod det i brevet som skickades till 24-åringen – som myndigheterna hade registrerat som avliden.

– Jag blev chockad. När jag kollade upp mig själv på Ratsit dök jag inte upp, säger Astrid.

Astrid Topsom från Tidaholm lever.

Men enligt Skatteverket har hon dött.

Aftonbladet har uppmärksammat det faktum att hon fick ett brev där adressaten var ”dödsboet för Astrid Topsom”. Astrid förstod först ingenting när hon läste brevet.

– Jag undrade vad det var. Jag åkte in till min mamma och visade henne det som stod. Vi spekulerade om det är någon närstående till mig som gått bort? Jag finns ju, det är så konstigt, säger hon.

– Jag blev chockad. När jag kollade upp mig själv på Ratsit dök jag inte upp. Min sambo stod ensam på adressen, jag fanns inte med.

Så här stod det i brevet från Skatteverket. Foto: Privat

Hon var borttagen från alla söksajter hon testade. Spårlöst försvunnen. Astrid åkte in till Skatteverket i Falköping med fler frågor än svar i huvudet.

– Handläggaren såg väldigt chockad ut och sa att hon inte fick fram mig. ”Jag ser att du har blivit registrerad som avliden”, sa hon.

”Det känns som skit”

Enligt dödsbeviset ska hon ha dött den 26 februari – när hon var på semester med sin familj. Hon registrerades som levande igen den 8 mars.

Astrid är upprörd efter händelsen. Foto: Privat

Däremot har Astrids ”juridiska död” medfört flera stora problem.

– Mitt bank-ID fungerar inte och föräldrapenningen från Försäkringskassan kommer inte in. Det känns som skit. Det är inga extrema pengar man får som mammaledig men jag behöver dem för att betala mina egna räkningar, säger hon.

– Jag tycker att flera kontroller behövs. Eller att allt sker elektroniskt, så att ingen kan fylla i ett papper och skicka in att någon har dött. Det skapar väldigt mycket problem.

”En unik händelse”

Ingegerd Widell, verksamhetsutvecklare på folkbokföringen, förklarar för Aftonbladet att Astrids fall är ovanligt. De fick in ett dödsbevis som de inte hade anledning att misstro, menar hon.

– Någon hade fyllt i det efter konstens alla regler. Naturligtvis kontrollerar vi att det är en känd sjukhusinrättning, här fanns ingen anledning att misstro dödsintyget, säger Widell till tidningen.

Här förklarar folkbokföringsenheten vad som hänt i ett nytt brev till Astrid. Foto: Privat

I efterhand gjordes kontroller där det framkommit att det inte finns någon läkare på sjukhuset i fråga med namnet som står angivet på dödsintyget.

– Det är verkligen en unik händelse och fruktansvärt för den som blir drabbad. Antingen är det någon som ville henne illa eller någon som har ett mycket konstigt sätt att skämta på.

Astrid tror inte att någon har skämtat på det här sättet eller vill henne illa. Hon har polisanmält händelsen men ärendet har lagts ner.