– Det är stor glädje att ha fått in alla grejer, jag vet bara inte hur jag ska skicka det, säger Assie Jakobsson, initiativtagare. Foto: Privat– Det är stor glädje att ha fått in alla grejer, jag vet bara inte hur jag ska skicka det, säger Assie Jakobsson, initiativtagare. Foto: Privat
– Det är stor glädje att ha fått in alla grejer, jag vet bara inte hur jag ska skicka det, säger Assie Jakobsson, initiativtagare. Foto: Privat
Assie Jakobsson har även lyckats samla in rullatorer. Foto: PrivatAssie Jakobsson har även lyckats samla in rullatorer. Foto: Privat
Assie Jakobsson har även lyckats samla in rullatorer. Foto: Privat
56 sjukhussängar och massor av utrustning har samlats in. Foto: Privat56 sjukhussängar och massor av utrustning har samlats in. Foto: Privat
56 sjukhussängar och massor av utrustning har samlats in. Foto: Privat

Assies fina hjälp till utsatta i Gambia

Publicerad

Assie Jakobsson från Munkedal bär ett stort ansvar på sina axlar.

Hon har samlat in 56 sjukhussängar, rullatorer och madrasser som hon vill få i väg till Gambia för att förbättra sjukvården där - en dröm som hon har haft i många år.

– Jag mår bra av att hjälpa andra, säger hon.

I dagsläget arbetar Assie Jakobsson på ett äldreboende i Munkedal och hon har alltid brunnit för att hjälpa sina medmänniskor.

Just nu håller hon på att samla in sjukhusutrustning för att skänka till handikappade personer i Gambia, vilket Bohusläningen tidigare skrivit om.

Insamlingsinitiativet kommer i från hennes egen vilja att hjälpa andra och dessutom har hon själv sina rötter i just Gambia.

Ville göra något långsiktigt

Nu vill hon göra det hon kan för att förbättra sjukvården i sitt forna hemland.

– Det finns många privata sjukhus i Gambia och de som inte har råd går till de kommunala sjukhusen och får ändå betala väldigt mycket själva, säger hon.

Efter att ha ringt runt till olika kommuner på jakt efter utrustning de inte använder har hon nu samlat in 56 sjukhussängar, sängmadrasser, rullatorer, hjälpmedel till sjukhus och sondmat som nu ska skickas till bättre behövande.

– Jag tycker så synd om de som behöver tigga på gatan. Och jag kände att jag ville göra något ännu mer långsiktigt än att ge dem pengar. Jag mår bra av att hjälpa andra.

"Jag vet bara inte hur jag ska skicka det"

Allting står nu redo för att skeppas till Afrika. Det som återstår är att få fram pengar för att kunna skicka allt som är insamlat i en container - men det kostar.

Hon letar ständigt efter möjliga donationer eller andra möjligheter för att lyckas skicka allting.

– Det är stor glädje att ha fått in alla grejer, jag vet bara inte hur jag ska skicka det, säger hon.

Assie hoppas på att insamlingen av sjukhusmaterialet ska leda till att det kan startas ett dagcenter där barn med handikapp kan vara på dagarna och få mat, i stället för att de ska vara på gatan i Gambia.

– Det här är en dröm jag har. Det kommer att hända, säger hon med en självklar röst.

Kommunen stöttar projektet

Projektet står hon bakom helt själv, men hon har fått mycket stöttning från vänner och personer som arbetar på kommunen som gett henne tillgång till sjukhusutrustningen.

– Det här är egentligen ingen märkvärdig sak. Lägger man bara lite tid och energi så kan alla göra någonting, det behöver inte handla om pengar om man vill hjälpa till. Det här kommer att göra väldigt stor nytta, säger hon.

Josefine Olausson
Josefine Olausson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER