Asiatisk skräckkrabba hotar västkuststränder

Marinbiologen Matz Berggren oroas över att blåskrabban hittats på Västkusten.
Foto: Privat
Om man får syn på blåskrabban ska man inte slänga i den i vattnet igen utan kontakta Matz Berggren.
Foto: Matz Berggren

Den asiatiska blåskrabban är bara fyra centimeter, men nog så skräckinjagade.

Den fruktade krabban som äter nästan allt i sin väg har setts fyra gånger på bara en vecka på Västkusten - och hotar att tränga undan strandkrabban samt förändra ekosystemet i grunden.

– De tuggar sig fram och kan äta upp strandsnäckans rom, småmusslor och plattfiskar, säger Matz Berggren, marinbiolog vid Göteborgs universitet.

Den asiatiska blåskrabban, eller kort och gott blåskrabban, kommer som namnet säger från Asien. Men under flera år har varelsen gäckat Västkusten. Under två år lyckades man få upp fyra exemplar. Och på bara en vecka har man nu hittat fyra nya, vilket P4 Väst tidigare rapporterat om.

Anledningen till blåskrabbans ökändhet är att den äter nästan alltid i sin väg. Den äter dessutom 90 procent av sin aktiva tid.

Äter allt

– Den äter kontinuerligt. Våra strandkrabbor äter 50 till 60 procent av sin aktiva tid. De här äter 90 % av sin aktiva tid, det vill säga nästan dygnet runt. Den har ingen viloperiod, säger Matz Berggren.

Varför så många exemplar har hittats på så kort tid har Matz Berggren inget riktigt bra svar på. Kanske har fler hållit ögonen öppna efter blåskrabban. Berggren har bland annat berättat om krabban i barn-tv. Hur den kommit till Västkusten, är också något av ett mysterium.

– Kanske har krabborna följt med på båtar som tömt sitt barlastvatten här, säger Berggren.

Problemet med krabban är att den hotar att tvinga bort strandkrabban från Västkustens vatten.

– De förändrar strandzonen. Det finns risk för att strandkrabborna blir utkonkurrerade.

Ekosystemet kan förändras

Ekosystemet hotas också att förändras i grunden.

– De utrotar inte strandkrabban men den kommer trängas undan så att den får gå djupare. Det är mer att den förändrar miljön. De här krabborna kommer dominera.

Vad ska man göra om man hittar en blåskrabba?

Får man upp en krabba får man absolut inte slänga i den. Då får de höra av sig samt fota och mejla en bild till mig, säger Matz Berggren.