De irländska asfaltsläggarna flyttade nyligen till en parkering i Partille. Polisen varnar nu allmänheten för att göra affärer med dom. Foto: LäsarbildDe irländska asfaltsläggarna flyttade nyligen till en parkering i Partille. Polisen varnar nu allmänheten för att göra affärer med dom. Foto: Läsarbild
De irländska asfaltsläggarna flyttade nyligen till en parkering i Partille. Polisen varnar nu allmänheten för att göra affärer med dom. Foto: Läsarbild
Gäng kör bort asfaltsläggare mellan Åby camping och Åbybadet under måndagen. Foto: Robin AronGäng kör bort asfaltsläggare mellan Åby camping och Åbybadet under måndagen. Foto: Robin Aron
Gäng kör bort asfaltsläggare mellan Åby camping och Åbybadet under måndagen. Foto: Robin Aron
Asfaltsläggare körs bort från campingen.Asfaltsläggare körs bort från campingen.
Asfaltsläggare körs bort från campingen.

Asfaltsläggarnas nya metoder: "bedrägeri"

Publicerad

GÖTEBORG. De irländska asfaltsläggarna gräver upp folks garageuppfarter, lurar folk och ockuperar privat mark.

Nu varnar polisen för deras nya metod som lurar allt fler människor - en metod som kan få vem som helst att vilja anlita skojarna.

– Man ska som enskild medborgare vara oerhört aktsam. De här personerna är genier på vad de gör, säger Erik Nord, operativ chef för polismyndigheten i Västra Götaland.

De så kallade irländska asfaltsläggarna kommer om våren och lämnar förödelse och en rad bedrägerier bakom sig. Bara i vår har GT skrivit flera artiklar om hur de knackar på i villaområden och erbjuder sig att exempelvis asfaltera om garageuppfarten - något som ofta slutar med att luddiga kontrakt bryts eller att arbetet avslutas ofärdigt och utan möjlighet för upprättelse för köparen. Senast i juni sågs en stor grupp asfaltsläggare ha slagit läger på en parkering i Partille.

– De har en väldig attityd och respekterar inte vad som är mitt eller ditt. Det är en stor självhävdelse som gör att jag inte hade gett mig in i privata affärer med dem, säger Erik Nord, operativ chef för polisen i Västra Götaland.

Nu varnar både han och GT:s läsare för en ny bedrägerimetod som kan göra det svårt att upptäcka att arbetarna är bedragare.

– Den är faktiskt inte så våldsamt ny, men de här personerna är genier på vad de gör. Håller man på och krånglar på det här viset så lär man sig vad som får folk att anlita dem och ändrar tillvägagångssätt efter det, säger Erik Nord.

Falsk F-skattsedel

Det var en GT-läsare som först uppmärksammade den nya metoden när hon själv fick besök vid dörren av engelskspråkiga trädgårdsanläggare. Det var inte första gången som läsaren fått besök i sitt villaområde av kringresande engelsktalande arbetare som erbjuder sig att renovera trädgården eller lägga ny asfalt på garageuppfarten.

– Som vanligt mycket påstridig och nästintill otrevlig, berättar tipsaren om mannen vid dörren.

Men efter en stund överlämnades en lapp som var skriven på felfri svenska - där det bland annat står att företaget har F-skattsedel. Men bara för att det står en företagslogga och är en snygg lapp, innebär det inte att verksamheten är rumsren, berättar Erik Nord.

– Vi får ju bara höra när folk inte är nöjda med jobben. Det görs säkert jobb som är bra och exempelvis finns det många polacker som bygger i Sverige och som anlitar polska underleverantörer som följer reglerna för rutavdrag eller som jobbar för svenska företag. Men för många är det också en del i ett vilseförande som visar något som inte är sant, säger Nord.

Oftast från England

Momentet med påstådd F-skattsedel är en del i bedrägeriet som gör att folk litar på att arbetarna är professionella. Enligt polisen är de flesta asfaltsläggarna dock inte från Irland, utan ännu oftare från just England - och polisen har tips på hur man kollar upp dem.

– Men först måste jag säga att man inte ska köpa asfaltsjobb av folk som säljer vid dörren. Det är samma som att man inte ska köpa guld utefter vägen. Det är inte det rätta sättet att handla de här typerna av tjänster och man ska vara oerhört varsam och aktsam. Jag skulle aldrig köpa tjänster av någon som reser runt och knackar på min dörr, säger Erik Nord och motiverar det med att det är svårt att få fast på eventuella bedrägerier som kan ske i sådana fall.

– Det är oerhört svårt att få rätsida på problemet i efterhand. De är svåra att få tag på och försvinner i väg. Erfarenhetsmässigt vet vi ju att många blir besvikna och de som reser runt kommer till platser olovandes och har en attityd som kan vara svår att hantera för den enskilde medborgaren.

Tipset: Ring skattemyndigheten

Enligt Erik Nord finns det enkla tips att kolla upp de här typerna av tjänster om man trots allt skulle vilja köpa dem. Steg nummer ett är att kontrollera företaget.

– Man ska i så fall ringa utfärdaren av F-skattsedeln och det är skattemyndigheten. Där kan man kolla upp företagsnumret, men återigen är det oerhört svårt att få rätsida på det om man i efterhand är missnöjd, asfaltsläggarna gör sig oanträffbara och åker vidare.

Senast i juni sågs asfaltsläggare på Laxfiskevägen i Partille och polisen har svårt att köra i väg dem. De är svåra att hantera och har en attityd som är jobbig.

– Vi använder oss av avhysning. Det är i stort sett det vi kan göra, sa Thomas Fuxborg, presstalesman vid polisen i Göteborg om ärendet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER