Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Asfaltsläggarna borta – efter politikerns order

Så här undviker du oseriösa asfaltsläggare.
Savannen, platsen där de oseriösa hantverkarna slog upp sitt tält.
Foto: Läsarbild

I flera dagar har en grupp oseriösa hantverkare slagit sig till ro på parken Savannen i Alingsås.

Men nu, efter order från bland annat gränspolisen, har de lämnat platsen självmant.

– Alingsåsarna har känt en oro, och då behövde kommunen agera, säger Daniel Filipsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Alingsås.

För några dagar sedan gick polisen i västra Skaraborg ut och varnade allmänheten om att de oseriösa asfaltsläggarna var tillbaka.

I inlägget skrev de bland annat:

Oftast är det äldre personer som drabbas och det kommer in fler och fler samtal till polisen från oroliga medborgare som fått förfrågningar. Av erfarenhet sedan tidigare år utförs antingen ett bristfälligt arbete eller så blir det inget arbete gjort överhuvudtaget trots betalning”, skriver de i inlägget.

De oseriösa hantverkarna har synts till på flera platser i Västsverige och så även i Alingsås.

– Jag kan inte säga exakt hur länge de varit där, men det är flera nätter i alla fall. Säkert tre, fyra nätter, säger Christer Tedefjord, polisens stationsbefäl i Alingsås.

Flera oroliga Alingsåsare

De oseriösa hantverkarna slog upp sina tält och övernattade på parken Savannen i Alingsås.

Efter flera samtal från oroliga Alingsåsare tog Daniel Filipsson (M), kommunstyrelsens ordförande, ett beslut om att ge kommunen ett direktiv att avhysa dem, något som Alingsås Tidning skrev om först.

Daniel Filipsson (M), kommunstyrelsens ordförande.
Foto: HANNA BRUNLÖF / GT/EXPRESSEN

– Ställer man upp husvagn och reser upp tält på kommunal mark utan tillåtelse, då blir man tillrättavisad. Det tog några dagar innan vi blev varse om problemet, en del har hört av sig och uttryckt oro och frustration att de har ockuperat allmän platsmark, säger Daniel Filipsson och fortsätter:

– En avhysning behövdes dock aldrig göras.

Efter samtal med både polis och gränspolis, som påtalade att de inte fick vara där, valde hantverkarna att lämna platsen själva.

– Vi ansökte om avhysning i dag (läs: torsdag) hos Kronofogden, men innan det beslutet fattades hade de redan förflyttat sig. Vi har inte formellt behövt avhysa dem, säger Cecilia Knutsson, förvaltningschef på samhällsbyggnadskontoret i Alingsås.

Cecilia Knutsson, förvaltningschef på samhällsbyggnadskontoret i Alingsås, är glad att det löste sig smidigt.
Foto: Alingsås kommun

”Ett vårtecken”

Cecilia Knutsson är glad över att det hela löste sig smidigt.

– Det var skönt att det löste sig så fort och att vi slapp den formella avhysningen. Vi har varit där med personal och undersökt platsen och det är rent och fint, säger hon.

Även Daniel Filipsson (M) är lättad över att de lämnat.

– Alingsåsarna har känt en oro och de har tyckt att det inte ska vara så här. Då behövde kommunen agera, och det gjorde vi. Det skulle vi ha gjort oavsett vem som hade ockuperat marken, oavsett Alingsåsare eller utländsk hantverkare, säger Filipsson och fortsätter:

– Det har blivit ett vårtecken. När de dyker upp vet man att våren är nära.