Foto: Lennart Rehnman
 Foto: Lennart Rehnman

Asfaltsläggarna kan planera för inbrott

Publicerad

Asfaltsläggarna hänger kvar i Västsverige ovanligt sent det här året.

De senaste veckorna har ligorna ställt till stora problem i Jönköping och Värmland.

– Jag kan inte förstå att det fortfarande finns människor som gör affärer med dem, säger Peter Sjösten, polischef i Arvika.

Enligt uppgifter till GT misstänker polisen i Jönköping att de oseriösa asfaltsläggarna planerar inbrott in länet.

Uppgifter till Jönköpingspolisen säger att asfaltsläggarna setts lysa med ficklampor in i människors trädgårdar vid flera olika tillfällen.

Nu varnar också polisen i Värmland om att asfaltsläggare rör sig i länet.

– Vi har haft de här under senaste veckorna, säger Peter Sjösten, polischef i Arvika.

– De har varit väldigt påstridiga, säger att det ska utföra arbete åt någon som helt plötsligt sitter med ett avtal som de inte vill ha.

"Snabbt problem"

Han nämner exempel på ett par som bett om att få sina stenplattor rensade från smuts. Men i stället har de oseriösa hantverkarna rivit upp hela ytan och sagt att de skulle ersätta med asfalt.

– Helt plötsligt är det tio gånger så dyrt. Och när de väl är klara kanske de lagt två centimeter asfalt i stället för tio centimeter - och då får man snabbt problem igen, säger Peter Sjösten.

"Borde ha åkt hem"

Gemensamt med de asfaltsläggare som nu härjar i Jönköpingstrakten är att de agerar ovanligt sent på året. De kringresande hantverkarna brukar oftast ses som ett vår- och sommarproblem.

– De borde ha åkt hem så här års. De brukar åka ner och ställa sina fordon i Göteborg över vintern innan de kommer tillbaka igen, säger Peter Sjösten som inställer sig i den rad av näst intill uppgivna poliser som ber människor tänka efter innan de anlitar den här typen av hantverkare.

– Vi avråder fullständigt från de här arbetsmetoderna som de håller på med, för du kommer att bli lurad, hur du än gör, säger Peter Sjösten till NWT.

– Jag kan inte fatta att det fortfarande finns människor som gör affärer med dem, säger han till GT.

De så kallade asfaltsläggarna kommer från en rad europeiska länder, ofta från Storbritannien, och reser runt i Sverige med husvagnar. De erbjuder hantverkstjänster för en billig penning men lämnar ofta kunden missnöjd. Då de rör sig snabbt från plats till plats är de ofta svåråtkomliga för polisen.

Johan Sköld
Johan Sköld

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER