Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Asfaltsläggarna kan planera för inbrott

Foto: Lennart Rehnman

Asfaltsläggarna hänger kvar i Västsverige ovanligt sent det här året.

De senaste veckorna har ligorna ställt till stora problem i Jönköping och Värmland.

– Jag kan inte förstå att det fortfarande finns människor som gör affärer med dem, säger Peter Sjösten, polischef i Arvika.

Asfaltsläggarna i Västsverige

7 MAJ GÖTEBORG. Polisen kör i väg asfaltsläggare från privat mark i Hovås. 8 MAJ GÖTEBORG. En villaägare i Björlanda kommer hem till en uppgrävd parkering. 

Fem irländska asfaltläggare togs in till förhör av polisen och en man anhålls misstänkt för skadegörelse. 15 MAJ UDDEVALLA. Polisen kör bort ett 20-tal brittiskregistrerade husvagnar på parkeringen utanför Torps köpcentrum i Uddevalla. 21 MAJ GÖTEBORG. Irländska och brittiska asfaltsläggare slår läger i Biskopsgården vid Ruskvädersgatan. Asfaltsläggarna uppges uppträda hotfullt och polisen får lugna ner. 9 JUNI PARTILLE/ MÖLNDAL. Ett stort antal ekipage tvingas flytta från en parkering i Partille till Åby Camping när ett 50-tal personer konfronterar asfaltsläggarna. 20 JUNI -4 JULI TROLLHÄTTAN. Kent Winbo-Nord i Trollhättan anställer brittiska gästarbetare som försvinner så fort de får en förskottsbetalning. Händelsen polisanmäls.

3 AUGUSTI. Efter att ett event på Facebook startats samlades ett 60-tal fordon vid asfaltsläggarnas läger i Åby, detta för att försöka "få bort dessa personer från vår stad". Flera polispatruller kallades till platsen för att hålla ordning.

4 AUGUSTI. Efter att asfaltsläggarna nekats tillträde på en camping i Stenungsund kallades polis till Tjörnbro Park camping. Efter att ha lämnat Tjörnbro camping åkte asfaltsläggarna vidare till ytterligare en närliggande campingplats där de fått lov att stanna över natten.

11 AUGUSTI. En kvinna i Varberg fattar misstankar och polisen kan konstatera att oseriösa hantverkare knackar på hos folk och utger sig komma från ett svenskt företag. Företaget finns visserligen – men har inget med dessa personer att göra.

17 AUGUSTI. De så kallade asfaltsläggarna använder sig av en ny taktik i Halland. De knackar på hos folk och utger sig komma från ett svenskt företag. Företaget finns visserligen – men har inget med dessa personer att göra.

25 AUGUSTI. En våg av lurendrejerier slår in över Skaraborg. Flera pensionärer i framför allt Vara, luras på tiotusentals kronor av de oseriösa hantverkarna.

19 OKTOBER. Polisen i Jönköping får uppgifter om att oseriösa asfaltsläggare i länet planerar att göra inbrott hos privatpersoner.

SÅ SKYDDAR DU DIG

* Kolla upp referenser på företaget och på utförda arbeten.

* Kontrollera att företagets telefonnummer går till en abonnent och inte till ett oregistrerat kontantkort.

* Anlita bara hantverkare med F-skattesedel. Kontrollera via Bolagsverket och Skatteverket att företaget verkligen existerar.

* Teckna ett skriftligt avtal vad hantverkaren ska utföra och kostnaden. Annars blir det svårt att vinna en eventuell rättslig tvist.

* Betala aldrig i förskott, betala först när du är nöjd med arbetet som helhet.

* Betala inte kontant. Se till att betala till ett företagskonto.

Enligt uppgifter till GT misstänker polisen i Jönköping att de oseriösa asfaltsläggarna planerar inbrott in länet.

Uppgifter till Jönköpingspolisen säger att asfaltsläggarna setts lysa med ficklampor in i människors trädgårdar vid flera olika tillfällen.

Nu varnar också polisen i Värmland om att asfaltsläggare rör sig i länet.

– Vi har haft de här under senaste veckorna, säger Peter Sjösten, polischef i Arvika.

– De har varit väldigt påstridiga, säger att det ska utföra arbete åt någon som helt plötsligt sitter med ett avtal som de inte vill ha.

"Snabbt problem"

Han nämner exempel på ett par som bett om att få sina stenplattor rensade från smuts. Men i stället har de oseriösa hantverkarna rivit upp hela ytan och sagt att de skulle ersätta med asfalt.

– Helt plötsligt är det tio gånger så dyrt. Och när de väl är klara kanske de lagt två centimeter asfalt i stället för tio centimeter - och då får man snabbt problem igen, säger Peter Sjösten.

"Borde ha åkt hem"

Gemensamt med de asfaltsläggare som nu härjar i Jönköpingstrakten är att de agerar ovanligt sent på året. De kringresande hantverkarna brukar oftast ses som ett vår- och sommarproblem.

– De borde ha åkt hem så här års. De brukar åka ner och ställa sina fordon i Göteborg över vintern innan de kommer tillbaka igen, säger Peter Sjösten som inställer sig i den rad av näst intill uppgivna poliser som ber människor tänka efter innan de anlitar den här typen av hantverkare.

– Vi avråder fullständigt från de här arbetsmetoderna som de håller på med, för du kommer att bli lurad, hur du än gör, säger Peter Sjösten till NWT.

– Jag kan inte fatta att det fortfarande finns människor som gör affärer med dem, säger han till GT.

De så kallade asfaltsläggarna kommer från en rad europeiska länder, ofta från Storbritannien, och reser runt i Sverige med husvagnar. De erbjuder hantverkstjänster för en billig penning men lämnar ofta kunden missnöjd. Då de rör sig snabbt från plats till plats är de ofta svåråtkomliga för polisen.