Ett gäng beväpnade män har dykt upp utanför asfaltsläggarnas läger vid gamla Åby camping. Polisen kom till platsen vid 21-tiden.
Ett gäng beväpnade män har dykt upp utanför asfaltsläggarnas läger vid gamla Åby camping. Polisen kom till platsen vid 21-tiden.

Asfaltsläggare utsatta för hot av väpnat gäng

Publicerad

GÖTEBORG. En delvis beväpnad mobb körde på måndagen bort de irländska asfaltsläggarna från Partille och följde efter dem till Åby camping.

De sade sig ha tröttnat på asfaltsläggarna – men vid 21.30 körde polisen bort gänget.

– Man får inte ta lagen i egna händer, säger polisens presstalesman Peter Adlersson.

Vid 20-tiden på kvällen kördes de så kallade irländska asfaltsläggarna bort från Partille av en mobb som sedan följde efter dem till Åby.

När GT anlände till platsen hade ett 50-tal personer, mestadels killar, slutit upp vid infarten till gamla Åby camping nära Åbybadet. På andra sidan en rondell stod asfaltsläggarnas 10-20 husvagnar.

GT:s utsände såg en halvmeterstor skiftnyckel och slagträn i händerna på mobben.

– Det är streetracingfolk som kallar sig en del av Göteborgs bilvärld. De säger att de är trötta på asfaltsläggarna nu. Att de förstör för de svenska skattebetalarna och entreprenörerna, säger GT:s reporter Gustav Sandström som pratat med flera av de drygt 50 personerna på plats.

 

– Man kan tycka vad man vill om att vi oss den här rätten. Vår avsikt är inte att använda våld men blir vi attackerade kommer vi att försvara oss, säger Christian, som inte vill uppge sitt efternamn i tidningen.

GT: Flera personer som är med dig här har ju tillhyggen med sig. Vad säger du om det?

– Det är ingenting som jag står för. Men om asfaltläggarna går till attack mot oss så blir det självförsvar från vår sida. De kom emot oss med hund och bollträn, det var då tillhyggena kom fram, säger Christian.

GT: Om det skulle bli våldsamt här ikväll, vems fel är det då?

– Den som slår det första slaget. Så länge jag inte slår första slaget har jag inte gjort något fel, säger Christian.

Kan vara ofredande

Polisen kom till platsen vid 21-tiden.

– Om de har några problem med asfaltsläggarna ska de ringa polisen, man får inte ta lagen i egna händer och om det är så att de här personerna stör asfaltsläggarna skulle det kunna röra sig om ofredande, säger polisens presstalesman Peter Adlersson, som också bekräftar att asfaltsläggarna varit hotfulla.

– Vi fick första larmet klockan 20.55 och skickade dit 4-5 patruller. Det var hotfull stämning på platsen. En irländare tog fram ett basebollträ men det blev inget handgemäng, säger Peter Adlersson.

Bortkörda av polisen

Vid 21.30-tiden körde polisen efter bort gänget. Och enligt polisen är det en unik situation som tyder på ökad polarisering.

– Det här kan helt klart leda till våld. Vi talar om en ren mobb som förföljer de brittiska gästarbetarna. De vill ge uttryck för sina åsikter men det kan man inte göra på det här sättet, säger Mats Rilemark, yttre polisbefäl, till GT direkt efter avhysningen.

Varför avhyser ni de här personerna?

– Därför att de har som enda syfte att vara här och störa gästarbetarna. Det kan i rent juridisk mening röra sig om ofredande. Man får inte trakassera folk på det här sättet.

Polisen pratade sedan med asfaltsläggarna men avhyste dem inte. Det är nu upp till markägaren att begära dem avhysta. De har tidigare blivit avhysta från Åbybadets parkering.

 

Nils Wadström
Nils Wadström
Gustav Sandström
Gustav Sandström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER