Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Asfaltsläggare gick till attack mot granne

Polis undersöker asfaltsläggare som slagit läger i Kungälv.Foto: Robin Aron
Polis undersöker asfaltsläggare som slagit läger i Kungälv.Foto: Lennart Rehnman
Efter att en man i Lilleby utsatts för asfaltsläggare lämnade de kvar sitt fordon. Nu utbildas svensk polis av brittiska kollegor bland annat om hur man hittar brittregistrerade fordon. Foto: Robin Aron
Så här kan det se ut efter asfaltsläggarnas framfart. Foto: Robin Aron

Så kallade irländska asfaltsläggare är ett vårtecken lika säkert som tussilago.

Nu har den svenska polisen fått hjälp från brittiska kolleger för att komma till rätta med problemen kring de oärliga hantverkarna.

Och det behövdes. Mitt under utbildningen misstänks en asfaltläggare ha gett sig på en person och misshandlade denne med ett tillhygge.

Det råder högsommarvärme i stora delar av Sverige och det råder samtidigt högsäsong för de så kallade irländska asfaltsläggarna.

Varje år kommer de tillbaka och har fokus inställt på att lura till sig pengar genom allt från asfaltläggning till takläggning – ofta av kunder som inte beställt deras tjänster.

Nu har den svenska polisen tagit hjälp av sina brittiska kolleger för att få hjälp med hanteringen av de oärliga – och ibland våldsamma – hantverkarna, skriver P4 Jönköping.

– Det är viktigt för oss att lära hur brittisk polis jobbar mot det och få en direktkontakt till brittiska myndigheter, säger Martin Tornell som är polis vid vägbrottsgruppen i Jönköping till radion.

Grov misshandel

Och mitt under utbildningen var polisen tvungen att använda de nya kunskaperna i praktiken. Då kom ett larm gällande grov misshandel i Nässjö.

En person hade då blivit slagen med ett tillhygge, skriver P4 Jönköping, och ett brittiskt registrerat fordon lämnade sedan platsen.

– Några kolleger valde att åka i väg, lämna utbildningen, för att försöka söka upp dem. De fick träff på det aktuella fordonet, säger Martin Tornell.

Det skulle visa sig att en asfaltsläggare som knackat dörr på en vill i Nässjö konfronterats av en misstänksam granne och då gått till attack med ett tillhygge. Grannen slogs i huvudet.

I och med att polisen kunde identifiera gärningsmannens fordon kunde den misstänkte sedan gripas och nu sitter en person anhållen misstänkt för grov misshandel, skriver P4 Jönköping. Och just identifikation av fordon var något som den svenska polisen utbildades i av sina brittiska kolleger.