ATTACKERADES. Delägaren på Piccolo Pub i Sävedalen, Wayne Tu, visar upp de krossade säkerhetsglasrutorna. I söndags attackerades krogen av irländska asfaltsläggare. "- Vi känner igen de som gjorde det här, de har blivit portade tidigare. Man vill inte dra alla över en kam, vissa av dem är väldigt trevliga men detta är oacceptabelt - folk var livrädda", säger han. . Foto: LENNART REHNMAN Foto: Lennart Rehnman
ATTACKERADES. Delägaren på Piccolo Pub i Sävedalen, Wayne Tu, visar upp de krossade säkerhetsglasrutorna. I söndags attackerades krogen av irländska asfaltsläggare. "- Vi känner igen de som gjorde det här, de har blivit portade tidigare. Man vill inte dra alla över en kam, vissa av dem är väldigt trevliga men detta är oacceptabelt - folk var livrädda", säger han. . Foto: LENNART REHNMAN Foto: Lennart Rehnman

Asfaltsläggare gick till attack med machete

Publicerad

De så kallade irländska asfaltsläggarna nekades inträde på grund av sin berusning - då gick de till attack med en machete.

På Piccolo Pub i Sävedalen är rutorna fortfarande trasiga och de som var på plats vid attacken är skakade.

- Alla var livrädda, han var kraftigt berusad och slog till en i personalen innan han slängdes ut. Hade han kommit in igen vet jag inte vad som kunde ha hänt, säger Albin Tilly, 27, som blev vittne till händelsen.

Det var på söndagen strax innan klockan åtta på kvällen som ett gäng med så kallade irländska asfaltsläggare ville komma in på Piccolo Pub i Sävedalen. De var mycket berusade och nekades därför inträde.

Till en början verkade det som om de då skulle lämna platsen - i stället gick de till attack.

- En av dem gick in på Piccolo, han var riktigt full och han nekades. Då vände han sig om och slog till en i personalen. Till slut fick de ut honom och kunde låsa dörren, säger Albin Tilly.

"En typ av machete"

Albin Tilly själv befann sig på uteserveringen tillsammans med sin syster och sin mamma. När mannen började gå mot bilen igen trodde de att det var över.

- Då ser jag hur han börjar rota och plockar fram en typ av machete. Det var inte en kniv, snarare ett litet svärd och jag har ju sett en machete så det är det närmaste jag kan beskriva det som.

Körde vidare mot Partille

Mannen började sedan slå sönder fönstren på krogen med sitt tillhygge och panik rådde bland gästerna på restaurangen.

- Det flög glas ner i maten, även om de har säkerhetsglas så var det som ett glasregn. Vi var flera som ringde till polisen och det var full panik. Folk var livrädda, säger Albin Tilly.

Därefter lämnade asfaltsläggarna platsen, och körde vidare på en vinglig färd mot Partille.

"Folk var livrädda"

Wayne Tu, 27, är delägare på Piccolo Pub och ringdes ner till krogen i samband med attacken.

- Jag blir jättearg och frustrerad, man vill lita på att polisen kommer att lösa det här men det tog säkert en timme innan de kom hit, säger han.

Han berättar att Sävedalen varje år får besök av de irländska asfaltsläggarna. De knackar på varje dörr de kommer åt för att leta efter jobb.

- Vi känner igen de som gjorde det här, de har blivit portade tidigare. Man vill inte dra alla över en kam, vissa av dem är väldigt trevliga men detta är oacceptabelt - folk var livrädda, säger Wayne Tu.

Ingen gripen

Polisens presstalesman Christer Fuxborg bekräftar larmet.

- Det handlar om irländska asfaltsläggare som nekats på krogen på grund av att de var berusade och sedan gett sig på fönstren med ett större tillhygge. En i personalen ska också ha fått ett slag i huvudet, säger han till GT.

Han uppger att ingen gripits för dådet men att fordonet som de färdades i lokaliserades senare på kvällen.

- Men vid genomsökningen var bilen, en vit pick up, tom. Mig veterligen har vi inga gripna i ärendet, säger Christer Fuxborg.

Maya Dahlén Persson
Maya Dahlén Persson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER