Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Asfaltsläggare gick till attack med machete

ATTACKERADES. Delägaren på Piccolo Pub i Sävedalen, Wayne Tu, visar upp de krossade säkerhetsglasrutorna. I söndags attackerades krogen av irländska asfaltsläggare. "- Vi känner igen de som gjorde det här, de har blivit portade tidigare. Man vill inte dra alla över en kam, vissa av dem är väldigt trevliga men detta är oacceptabelt - folk var livrädda", säger han. . Foto: LENNART REHNMAN
Foto: Lennart Rehnman

De så kallade irländska asfaltsläggarna nekades inträde på grund av sin berusning - då gick de till attack med en machete.

På Piccolo Pub i Sävedalen är rutorna fortfarande trasiga och de som var på plats vid attacken är skakade.

- Alla var livrädda, han var kraftigt berusad och slog till en i personalen innan han slängdes ut. Hade han kommit in igen vet jag inte vad som kunde ha hänt, säger Albin Tilly, 27, som blev vittne till händelsen.

Det var på söndagen strax innan klockan åtta på kvällen som ett gäng med så kallade irländska asfaltsläggare ville komma in på Piccolo Pub i Sävedalen. De var mycket berusade och nekades därför inträde.

Till en början verkade det som om de då skulle lämna platsen - i stället gick de till attack.

- En av dem gick in på Piccolo, han var riktigt full och han nekades. Då vände han sig om och slog till en i personalen. Till slut fick de ut honom och kunde låsa dörren, säger Albin Tilly.

"En typ av machete"

Albin Tilly själv befann sig på uteserveringen tillsammans med sin syster och sin mamma. När mannen började gå mot bilen igen trodde de att det var över.

- Då ser jag hur han börjar rota och plockar fram en typ av machete. Det var inte en kniv, snarare ett litet svärd och jag har ju sett en machete så det är det närmaste jag kan beskriva det som.

Körde vidare mot Partille

Mannen började sedan slå sönder fönstren på krogen med sitt tillhygge och panik rådde bland gästerna på restaurangen.

- Det flög glas ner i maten, även om de har säkerhetsglas så var det som ett glasregn. Vi var flera som ringde till polisen och det var full panik. Folk var livrädda, säger Albin Tilly.

Därefter lämnade asfaltsläggarna platsen, och körde vidare på en vinglig färd mot Partille.

"Folk var livrädda"

Wayne Tu, 27, är delägare på Piccolo Pub och ringdes ner till krogen i samband med attacken.

- Jag blir jättearg och frustrerad, man vill lita på att polisen kommer att lösa det här men det tog säkert en timme innan de kom hit, säger han.

Han berättar att Sävedalen varje år får besök av de irländska asfaltsläggarna. De knackar på varje dörr de kommer åt för att leta efter jobb.

- Vi känner igen de som gjorde det här, de har blivit portade tidigare. Man vill inte dra alla över en kam, vissa av dem är väldigt trevliga men detta är oacceptabelt - folk var livrädda, säger Wayne Tu.

Ingen gripen

Polisens presstalesman Christer Fuxborg bekräftar larmet.

- Det handlar om irländska asfaltsläggare som nekats på krogen på grund av att de var berusade och sedan gett sig på fönstren med ett större tillhygge. En i personalen ska också ha fått ett slag i huvudet, säger han till GT.

Han uppger att ingen gripits för dådet men att fordonet som de färdades i lokaliserades senare på kvällen.

- Men vid genomsökningen var bilen, en vit pick up, tom. Mig veterligen har vi inga gripna i ärendet, säger Christer Fuxborg.

Detta har hänt

8 APRIL: Polisen går ut och varnar om de oseriösa asfaltsläggarna som härjar i Värmland och Västra Götaland och som varje vår anländer som ett ovälkommet vårtecken.

25 APRIL: De irländska asfaltsläggarna slår läger på Konghälla-tomten i Kungälv. Kommunen lämnar snabbt in en ansökan om att avhysa dem.

28 APRIL: Asfaltsläggarna lämnar Kungälv frivilligt efter en polisinsats.

7 MAJ: Ett område utanför Askimsbadet ockuperas av asfaltsläggarna och det tar två timmar för polisen att fösa bort dem från den privata marken.

9 MAJ: Per-Eric Sellman i Björlanda kommer hem och möts av en uppgrävd parkering och en faktura på 55 000 kronor. En av de irländska asfaltsläggarna anhålls och misstänks för skadegörelse. Inga avtal hade slutits mellan Per-Eric Sellman och asfaltsläggarna.

15 MAJ: Polisen får jobba hårt med att få bort ett gäng irländska asfaltsläggare från en parkering vid Torps köpcentrum.

21 MAJ: De irländska asfaltsläggarna slår läger i Uddevallatrakten och polisen går återigen ut med en varning för att anlita de oseriösa hantverkarna.

9 JUNI: Ett läger av asfaltsläggare etableras på en parkering i Partille och tvingas flytta till Åby Camping. En hotfull situation uppstår när ett 50-tal personer konfronterar asfaltsläggarna.

10 JUNI: GT kan avslöja asfaltsläggarnas nya knep: bedrägeri. De utger sig för att vara från ett etablerat företag och visar upp F-skattsedel och ett intyg på svenska. Uppgifter som kan vara falska och som bör kollas upp.

11 JUNI: GT publicerar bilder på kaoset som uppstår efter att asfaltsläggarna lämnat en plats. Extremt mycket skräp och byggrester lämnas vind för våg och skapar problem för bland annat Park- och naturförvaltningen.

13 JUNI: I en intervju med GT slår gästarbetarna tillbaka mot dem som försöket fösa bort dem: "Om de kommer en gång till så kommer vi att köra över deras bilar med lastbilar. Jag har 500 kompisar här i kväll om jag vill", säger en av ledarna till GT.