Åsas liv blev en mardröm – efter magsäcksoperationen

”Livet känns som en pest”, säger Åsa Spetz.
Foto: Privat
Åsa Spetz ville investera i sitt liv. Fyra år senare har hon tvingats genomgå sju operationer. Nu klarar inte kroppen en till.
Foto: Privat

Åsa Spetz, 56, ville investera i sitt liv.

Hon betalade därför en magsäcksoperation för 100 000 kronor ur egen ficka.

Sju operationer senare vet hon inte om hon någonsin kommer bli bättre.

– Livet känns som en pest, säger hon.

Nu vill hon varna andra.

Hon hade trots flera bantningsförsök kontinuerligt gått upp vikt genom livet, berättar hon.

Därför valde Mellerudsbon Åsa Spetz att genomgå en magsäcksoperation, en så kallad gastric bypass, vilket P4 Väst tidigare rapporterat om.

Det skulle bli en investering i livet, tänkte hon.

– Jag hade begränsad rörlighet, artros i ena knäet samt högt blodtryck och kände att jag var tvungen att göra något åt det. Jag var rädd för min egen hälsa, säger Åsa Spetz, som också lider av fibromyalgi vilket bidrar till smärta i musklerna.

”Jag mår konstant dåligt”

Hon la därför 100 000 kronor ur egen ficka för att genomgå en privat operation i december 2014.

Snart fyra år senare har hennes liv vänts upp och ned. På grund av återkommande komplikationer har hon opererats ytterligare sex gånger.

Trots detta har hon fortsatt spy upp galla, något som gör att hon numera sover sittandes.


LÄS MER: Vill varna andra efter magsäcksoperation


När det var som värst tappade hon 30 kilo på bara fyra månader.

– Jag har varit sjukskriven i tre, fyra år snart. Jag kan inte sova om nätterna och har feber nästan dagligen. Jag mår konstant dåligt. Det värsta är att jag vill göra så mycket, men kroppen orkar inte, säger hon.

– När jag ser mig själv i spegeln tycker jag att jag ser ett spöke. Jag känner mig som en invalid.

Senaste gången hon opererades var förra hösten, den gången på Sahlgrenska. Då togs magsäcken bort och en ny bildades – av hennes tarmar.

– Jag skulle inte klara en till operation till, min kropp är så nedsatt. Läkarna säger att jag har gjort sex operationer för mycket, säger Åsa Spetz.

”Vill avråda så många jag kan”

Hur har du mått under de här åren?

– Det värsta är att jag inte kan planera mitt liv längre. Jag försöker tänka positivt, annars skulle det bli olidligt, men dagarna då det är som värst känns livet som en pest, säger hon.

Nu vill hon varna andra från att genomgå en liknande operation.– Jag visste att man kunde få biverkningar, men inte sådana här fruktansvärda komplikationer. Hade jag fått veta det hade jag aldrig gjort det, säger hon.

Hon fortsätter:

– Jag vill avråda folk och varna så många jag kan. Jag har sett så många lida, säger Åsa Spetz.

Tre procent drabbas

Totalt genomförs cirka 5 000 fetmaoperationer i Sverige varje år.

Tre procent av dessa drabbas av allvarliga komplikationer, enligt en rapport från Scandinavian obesity surgery registry.

– Det är ganska ovanligt, men Åsa är inte den första som råkar ut för detta. Man får komma ihåg att de allra flesta mår bra och har god nytta av sin operation, men tyvärr är det en del som råkar ut för mer eller mindre komplikationer, säger Bengt Hallerbäck, överläkare på Näls kirurgklinik.