Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åsas ilska efter att dotterns våldtäktsanmälan lades ner

Åsa Ingnell, mamma till en drabbad kvinna.Foto: SVT/UPPDRAG GRANSKNING
Åsa Ingnell, mamma till en drabbad kvinna.Foto: SVT/UPPDRAG GRANSKNING

Rekordmånga våldtäkter anmäls i Sverige.

Men ytterst få fall – knappt ett av tio – leder till åtal, visar ett reportage av ”Uppdrag granskning”.

– Jag känner hat mot våldtäktsmännen, sen rättssystemet, det är ett förakt, en ilska liksom, säger Åsa Ingnell, mamma till en drabbad kvinna, i programmet.

7 840 anmälningar om våldtäkt och våldtäktsförsök kom in till polisen förra året. En ökning med åtta procent mot året innan och ett nytt rekord.

Men ytterst få våldtäkter klaras upp. 2014 var uppklarningsprocenten 11,6 procent. Det första halvåret i fjol var siffran 7,4 procent. Knappt en av tio anmälda våldtäkter mot kvinnor över 15 år leder till åtal, visar ett reportage av SVT:s ”Uppdrag granskning”.

”Maria”.Foto: SVT/UPPDRAG GRANSKNING

”Maria” (fingerat namn) vaknade upp ensam på ett hotellrum en sommarkväll i fjol. I sängen fanns spermafläckar, hennes ansikte och kropp var full av sugmärken och hon är säker på att hon blivit våldtagen av två män som identifierats.

– Jag mår ju så pass dåligt att jag går ju aldrig ut själv. Om jag inte ska ner till affären en kortis liksom. Det mesta går åt att bara tänka på det här och man mår ju skit, så klart, berättar Maria i programmet.

Utredningar läggs ner

Men utredningen lades snabbt ner. Det trots att ”Maria” och hennes mamma Åsa Ingnell kunde peka ut de män som ”Maria” menar att hon blivit våldtagen av. Och trots att ”Maria” hade ett blåmärke i pannan efter trubbigt våld, rivmärken och sugmärken, enligt förundersökningen.

– Alltså känslorna som man känner är ju, de är inte trevliga, säger Åsa Ingnell och fortsätter:

– Hat mot våldtäktsmännen, sen rättssystemet, det är ett förakt, en ilska liksom.

”Marias” skador.Foto: SVT/UPPDRAG GRANSKNING

Förklaringen till att utredningen lades ner var att åklagaren Christina Voigt inte ansåg att det fanns ”någon berättelse” eftersom ”Maria” minns mycket lite av den där natten på hotellrummet.

– Jag har ingen berättelse, jag kan inte delge dem någon misstanke. Ska man delge någon en misstanke om brott så måste man ha en berättelse, säger åklagare Christina Voigt till Uppdrag granskning.

Åklagaren Christina Voigt.Foto: SVT/UPPDRAG GRANSKNING

Voigt säger också:

– Du har fortfarande ingenting som visar på att hon blivit, att det varit någon penetration. Och det är det som jag, det har varit mitt fokus på att utreda, det är frågan. Hon upplever sig ha blivit våldtagen.

Få våldtäkter går till åtal

Siffrorna varierar över landet. I Falun redovisas cirka 20 procent av utredningarna till åklagare och går till åtal. I Karlskrona är siffran 5 procent och dessutom läggs nästan 40 procent av ärenden ner utan att den utpekade gärningsmannen har förhörts.

Barbro Jönsson på polisen i region Väst.Foto: SVT/UPPDRAG GRANSKNING

”Uppdrag granskning” har också hittat flera fall där misstänkta våldtäktsmän inte förhörts förrän efter flera månader. Förklaringen är, enligt programmet, polisens höga arbetsbelastning och att mord och skjutningar i gängmiljö prioriteras framför andra allvarliga brott.

– Gång, på gång, på gång så är det så att våldtäkterna får stå tillbaka för de här ärendena, säger Barbro Jönsson, verksamhetsutvecklare vid polisen i region Väst och tidigare åklagare.

Hon utvecklar:

– Våldtäkter är av tradition ett brott som inte har ansetts som särskilt hög status. Och det kan man ju spekulera i och jag har inga sådana direkta forskningsresultat, men det är brott mot kvinnor, vilket jag tror kan ha bidragit till det hela. De är inte särskilt ”coola” att utreda, de är oerhört komplicerade. Så det finns nog tyvärr en lång, lång tradition som vi håller på att bryta. Men som vi fortfarande delvis lever med konsekvenserna av.

”Inte lika inför lagen”

Fredrik Bratt, polis.Foto: SVT/UPPDRAG GRANSKNING

Men alla håller inte med om den bilden. Fredrik Bratt är biträdande chef för polisområde Stockholm Nord.

– Jag vill säga att vi prioriterar de här ärendena. Sedan är det ju samma personal som utreder de grövsta brotten det vill säga morden i vårt polisområde. Så det är klart, understundom när vi har hög belastning på mord, så måste vi prioritera dem högre.

Åsa Ingnell, mamma till ”Maria”, berättar att hon tappat tron på rättssäkerheten.

– Vi är inte riktigt lika inför lagen som många säger. Det hanteras olika, säger hon.

Reportaget ”Utredning nedlagd” av ”Uppdrag granskning” sänds onsdag 13 mars klockan 20.00 i SVT1. Programmet går också att se på SVT Play.