Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Åsa födde i bilen – framför kyrkan

Dottern Alice Gamalielsson, nu tio år, fick smeknamnet La Toyota efter att ha fötts i familjens röda Toyota. Mamma Åsa Enarsson hann inte fram till sjukhuset. Foto: Privat
Åsa Enarsson födde dottern Alice i bilen som fick parkeras framför kyrkan när allt gick snabbare än de tänkt. Foto: Privat
Här, på Foss kyrkas parkering, föddes Alice i familjens Toyota. Foto: Google Maps

Åsa Enarsson födde dottern Alice i bilen framför byns kyrka där en begravning pågick.

Någon bilförlossningskurs hade hon inte gått, men allt gick på några minuter.

– Jag stod på knä i framsätet och var rädd att begravningsföljet skulle komma ut och se min rumpa sticka upp, säger Åsa Enarsson.

När förlossningsavdelningar lägger ner i Norrland erbjuder ABF i Sollefteå kurs i "Bilförlossning". Vilket blivit ett hett debattämne. 

 

LÄS MER: Kurs i bilförlossning när BB lägger ner  

 

I samband med nyheten bad P4 Väst lyssnare med erfarenhet av att ha fött barn i bilen att höra av sig. En av dem som ringde in var Åsa Enarsson från Munkedal som födde sin dotter Alice i bilen alldeles utanför Foss kyrka.

När det var dags för Åsa Enarsson att föda sitt fjärde barn höll hon sig kvar hemma för att kantklippa och få färdigt en rabatt vid huset. Så när hon och maken Jonny väl kom iväg gick allt väldigt snabbt.

Födde framför kyrkan

– Förlossningen var i full gång när vi kom till Foss kyrka. Det fanns bara en plats kvar på parkeringen framför portalen vid gången fram till kyrkan, berättar Åsa Enarsson.

I kyrkan pågick en begravning och hon oroade sig för att någon skulle komma ut från kyrkan.

– Jag stod på knä i framsätet under förlossningsarbetet, och jag tänkte att om begravningsföljet dyker upp kommer de att se min nakna rumpa, säger hon.

Det tog bara någon minut innan dottern Alice var född. En rejäl flicka på fyra kilo såg dagens ljus i familjens Toyota.

– Det var lite rörigt med bälten, navelsträng, handdukar och sånt. Men det gick bra. Min gubbe Jonny är så otroligt cool, konstaterar Åsa Enarsson.

"Jämförde mig med en ko"

Jonny är lantbrukare och van vid kalvningar.

– Han jämförde mig med en ko och tänkte att han skulle klara det själv. Han hade inte tid att prata med någon barnmorska på telefon utan lade på luren. Och han skötte det snyggt utan problem, berättar Åsa.

Alltihop var över innan begravningen var avklarad i kyrkan.

– Vi hann tack och lov bli färdiga. De kom ut just som vi åkte därifrån i ambulansen. Vi åkte till sjukhuset för att ta ut moderkakan. Sedan åkte jag hem och fortsatte kantskära rabatten.

Det är drygt tio år sedan den något annorlunda förlossningen som Åsa förklarar blev en snackis på orten.

– Hade det varit första barnet hade jag nog fått panik och haft nytta av en kurs. Men det här var min enklaste förlossning, säger fyrabarnsmamman.