Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åsa, 30, är i klimakteriet – gravid mot alla odds

För ett år sedan fick Åsa Engström, då 29, veta att hon var i klimakteriet. Orsaken är att hon är frisk bärare av Fragil X. Nu är hon mirakulöst gravid med en frisk flicka.Foto: Privat
Åsa Engström och sambon Johannes Ljung väntar barn i höst – mot alla odds.Foto: Privat
Åsa och Johannes.Foto: Privat

Åsa Engström var 29 år när hon fick chockbeskedet att hon kommit i klimakteriet – att chanserna att bli gravid i stort sett var obefintliga.

Läkarna rekommenderade Åsa och sambon Johannes Ljung äggdonation – men ett mirakel inträffade.

– I höst blir vi föräldrar till en flicka, berättar de.

I början av januari kände hon det på sig. Hon kan inte riktigt förklara varför. 

Åsa Engström, nu 30, tar östrogentabletter för att minska sina klimakteriebesvär. Och läkarna hade varit tydliga: ”Mirakel kan ske, men du kommer inte att kunna bli gravid utan äggdonation.”

– Jag hade en syntetisk menscykel med hjälp av östrogenet och mensen var försenad två dagar. Jag tänkte, ska jag köpa ett graviditetstest, eller är det fjantigt av mig? Men jag hade en stark intuition, berättar Åsa Engström som bor i Karlstad tillsammans med sin sambo Johannes Ljung.

Och testet var mycket riktigt positivt. Det som inte var möjligt hade hänt. Även NWT har skrivit om det överraskande beskedet.

– Det blev en chock. Jag sa till mig själv: Men va! Är det sant?

”Vågade inte tro att det var sant”

Åsa ropade på Johannes som hade svårt att ta in beskedet.

– Jag vågade inte tro att det var sant. Jag började spekulera i om det berodde på Åsas medicinering, att det skulle visa sig vara fel, berättar Johannes.

Efter några dagar blev de övertygade om att resultatet stämde. Vid en ultraljudsundersökning fick se det lilla hjärtat slå.

– Det känns härligt att starta det här året med en graviditet. Särskilt när förra året började med att jag fick veta att jag var i klimakteriet, säger Åsa.

Åsa Engström, 30, är frisk anlagsbärare av Fragil X, en premutation på x-kromosomen. Det har gjort att hon kom i klimakteriet tidigt.Foto: Privat

Under 2018 hade mensen oftast uteblivit och hon hade känt vallningar. Åsa trodde att det berodde på en cysta eller att det var något fel på hormonbalansen.

I början av 2019 kom beskedet att hon var i klimakteriet och att hennes äggreserv nästan låg på noll.

”Det var chockerande”

– Jag blev jätteledsen. Det var chockerande. Och läkarna ansåg att min äggreserv var för låg för att ens försöka med provrörsbefruktning. De rekommenderade äggdonation för att jag skulle kunna bli gravid. När vi väl hade smält beskedet kändes det dock inte som några konstigheter. Det är fantastiskt att den möjligheten finns, konstaterar Åsa.

När läkarna undersökte orsaken till det tidiga klimakteriet upptäcktes att Åsa är frisk anlagsbärare av Fragil X, som är en premutation av ett arvsanlag i x-kromosomen. 

Kvinnor som är anlagsbärare har ofta nedsatt fertilitet och 15-30 procents risk att komma i klimakteriet i förtid.

Fragil X-syndromet ger olika grader av utvecklingsstörning, ofta i kombination med autism och/eller hyperaktivitet, skriver Socialstyrelsen på sin hemsida.

Åsa och Johannes vågade därför inte glädjas fullt ut över att de väntade barn förrän i graviditetsvecka 17.

– Eftersom jag bär på anlaget för Fragil X var risken stor att barnet skulle ha fullmutationen. Efter ett par misslyckade försök att göra moderkaksprov hänvisades vi till fostervattensprov.

Läkaren gav glädjebesked

Men så förra fredagen, 27 mars, ringde läkaren till Åsa.

– Hon sa att hon ringde med glada nyheter och att det var roligt för oss att veta före helgen: Det är en frisk flicka. Hon är anlagsbärare, men frisk.

Åsa höll inne med beskedet till nästa dag eftersom Johannes som spelar i ett band repade hela fredagskvällen.

– Jag höll mig och sa inget till någon förrän på lördagsmorgonen när han fick ett paket med en body i och där jag skrev att ”Du kommer att bli världens bästa pappa i september”.

Klarade graviditet sju år efter klimakteriet