Arvid Andersson och hans fru Ingar skiljs åt efter 63 år. Kammarrätten följer kommunens beslut och låter inte Arvid bo hos sin fru på äldreboendet. Foto: Niklas Henrikczon
Arvid Andersson och hans fru Ingar skiljs åt efter 63 år. Kammarrätten följer kommunens beslut och låter inte Arvid bo hos sin fru på äldreboendet. Foto: Niklas Henrikczon

Arvid får inte bo med sin fru

Publicerad
Uppdaterad
90-årige Arvid Andersson har länge kämpat för att få bo med sin fru Ingar på ett äldreboende.
Men nu går kammarrätten i Jönköping på Gislaveds kommuns linje - och paret skiljs efter 63 år tillsammans.
- Jag trodde att kammarrätten skulle hjälpa mig. Men så gör den så här. Det känns ruttet, säger Arvid Andersson till Jönköping.expressen.se.
Gislaveds kommun har länge varit fast besluten. Enligt kommunen har 90-årige Arvid Andersson inte rätt att bo med sin fru Ingar – han anses vara alldeles för pigg.
Trots att länsrätten gett paret rätt att fortsätta bo tillsammans på ett äldreboende har kommunen hela tiden sagt nej.
– Det är svårbedömda fall de här. Men i det här fallet finns inte tillräckliga skäl för att bevilja den här mannen äldreboende, har Gunnel Lundgren, chef för socialförvaltningen, tidigare sagt till Expressen.

"Hoppades hela tiden"

Men Arvid Andersson köper inte kommunens argument.
– Jag har betalat skatt här i 60 år och så gör de så här, säger Arvid Andersson.
Kommunen vägrade att följa länsrättens beslut och överklagade till kammarrätten i Jönköping.
– Jag hoppades hela tiden att jag skulle få bo med Ingar. Hon är ju nästan blind och jag vill kunna hjälpa henne, säger Arvid Andersson.

"Kommunen har skilt oss åt"

Nu går kammarrätten på kommunens linje – 90-årige Arvid Andersson är inte nog ålderdomssvag eller sjuk för att få bo med sin fru. Makarnas behov att leva och stötta varandra räckte inte.
– Jag vill vara med min maka de åren vi har kvar. Det är kommunen som har skilt oss åt, säger Arvid Andersson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER