Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Arvid behöver tillsyn dygnet runt – nekas

Arvid Jakobsson har en funktionsnedsättning och behöver tillsyn 24 timmar om dygnet. Foto: Privat
Det finns ingenting han klarar själv. Han förstår inte faror, han har inget tal och kan inte prata för sig. Man ser att han är glad eller ledsen, oftast är han glad som tur är, säger pappan Christian Jakobsson. Foto: Privat

Försäkringskassan satte stopp för föräldrarnas vädjan.

Foto: Eva Rogsten

Arvid Jakobsson, 16, behöver tillsyn 24 timmar om dygnet. …

Men när hans föräldrar bad om hjälp med att ta hand om honom satte Försäkringskassan stopp. De behöver ett intyg från en läkare - ett intyg som inte går att skriva.

– Det här kommer att knäcka oss totalt, säger mamman Rose-Mary Andersson.

För drygt ett år sedan bestämde sig Rose-Mary Andersson och Christian Jakobsson att de behövde hjälp.

Deras son Arvid, 16, lider av en svår funktionsnedsättning och behöver tillsyn 24 timmar om dygnet. De timmar han är i skolan hjälps fem personer åt, hemma är det bara mamma eller pappa som tar allt ansvar. Föräldrarna är skilda och Arvid bor hos dem varannan vecka.

– Det finns ingenting han klarar själv. Han förstår inte faror, han har inget tal och kan inte prata för sig. Man ser att han är glad eller ledsen, oftast är han glad som tur är, säger pappan Christian Jakobsson.

Arvid kan också få kraftiga epilepsianfall närsomhelst, som gör att föräldrarna ständigt måste vaka över sin son.

Sökte hjälp

För att kunna få ihop vardagen och ekonomin bad de om kommunens hjälp. Arvid skulle bo hos Rose-Mary Andersson i Lidköping på heltid och det skulle anställas personal som kunde hjälpa honom.

– Vi orkar inte. Vi får inte sova något på nätterna och vi behöver hjälp för att kunna fungera som människor, säger Rose-Mary Andersson.

Den första september sades båda föräldrarna upp från sitt uppdrag som assistenter till sonen, men någon annan hjälp anställdes inte.

Står utan hjälp och ersättning

Anledningen är att Försäkringskassan vill ha ett läkarutlåtande för hur många timmar av dygnet Arvid behöver vård respektive assistans.

– De vill veta vilken timme på dygnet han behöver vad. Allting är ju i ett, vad är problemet? Han är ju hjärnskadad dygnet runt, säger Christian Jakobsson.

Både Christian och Rose-Mary hade planerat att kunna börja jobba från och med den första september. Rose-Mary hade hört av sig till sin arbetsgivare om heltid och Christian tänkte sätta fart på sitt eget företag igen.

Nu står de i stället helt utan hjälp och utan assistansersättning för att ta hand om sonen.

– Det är ingen som lyssnar på oss. Vi får ingen hjälp. Ska vi ställa oss på tågrälsen framför tåget och låta det ta oss eller vad ska vi göra? säger Rose-Mary Jakobsson.

 

LÄS MER: Funktionsnedsatta Ebba ombads lämna konsertlokal

 

Omöjligt intyg

Överläkaren Christer Larsson har under det senaste året varit Arvids läkare. Han menar att föräldrarnas situation är ohållbar.

– Det är helt orimligt att två personer ska kunna klara av det här, dessutom försöka ha ett normalt eget liv. Situationen är tragisk för den här familjen, säger han.

Det utlåtande som Försäkringskassan kräver går inte att skriva enligt överläkaren.

– De kräver att få en tidsstudierapport om "så här långt tid går till det ena och det andra", men det går inte att precisera.

Christer Larsson fortsätter:

– Föräldrarna har tagit ett jätteansvar och jag tycker att detta är ovärdigt det svenska samhället. Den här situationen går att lösa, om alla vill det.

"Måste göra en bedömning"

För Försäkringskassan är läkarutlåtande avgörande för vilket beslut man tar. De måste veta om det handlar om vård eller assistans.

– Vi kan inte gå in och göra det bedömandet. Den behandlade läkaren är den enda som kan avgöra det, säger Birgitta Lindgren, områdeschef på Försäkringskassan.

Även om den behandlade överläkaren, Christer Larsson, har sagt att ett sådant utlåtande inte går att skriva.

– Han måste kunna göra en bedömning utifrån Arvids situation, säger hon.

Beslutet om att dra in föräldrarnas assistansersättning togs i augusti. Då gav man föräldrarna ersättning tills annan lösning hittats - dock längst till oktober.

– Varför beslutet var på just två månader vågar jag inte svara på. Det får jag ta med handläggaren.

Sedan assistansersättningen drogs in i början av oktober står föräldrarna utan ersättning och utan utomstående hjälp.