Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Art Made This tar ut konsten i Göteborg

Många var nyfikna och stannade för att titta på projektet "Art Made This" under fredagen.
Foto: Anna Svanberg
S Camilla E Boström målade en port på Vallgatan med sprejfärg.
Foto: Anna Svanberg
Porten på Vallgatan är en av fyra platser där kostnärerna får sätta sin prägel.
Foto: Anna Svanberg
S Camilla E Boström målar fåglar för att de symboliserar frihet.
Foto: Anna Svanberg
S Camilla E Boström målar med både akryl och tusch men valet av sprejfärg var självklart i det här projektet.
Foto: Anna Svanberg
Ali Davoodi, kreativ konsult som står bakom "Art Made This" tillsammans med Vasakronan.
Foto: Anna Svanberg
Det krävs många burkar sprejfärg innan porten på Vallgatan är färdigmålad.
Foto: Anna Svanberg
1 / 7

Under sommaren får ett antal kvinnliga konstnärer sätta sin prägel på Göteborg i ett samarbete som heter "Art Made This". Under fredagen var det dags för den andra etappen när konstnären S Camilla E Boström spraymålade en port på Vallgatan.

– Mitt signum är fåglar, jag målar gärna fåglar särskilt när jag målar med sprej. Sprej är ett fantastiskt material, säger hon.

Under sommaren pågår ett projekt mellan Vasakronan, den kreativa konsulten Ali Davoodi och fem kvinnliga konstnärer som heter "Art Made This".  Projektet innebär att konstnärerna får möjlighet att sätta sin prägel på olika fasadpartier i centrala Göteborg. Under fredagen var det dags för den andra etappen när konstnären S Camilla E Boström målade en port på Vallgatan med sprejfärg.

– Mitt signum är fåglar, jag målar gärna fåglar särskilt när jag målar med sprej. Anledningen är att fåglar symboliserar frihet. Det är naturens valda färgkombinationer, säger hon.

Kommersiellt val

Valet av en sädesärla, en talgoxe och en skata berättar hon är kommersiellt eftersom människor kan relatera till fåglarna som rör sig i vår miljö. Fåglarna sticker ut från en grafisk bakgrund som ska symbolisera den svenska djungeln.  S Camilla E Boström använder både tusch och akryl men hyllar sprejfärgen.

– Sprej är ett fantastiskt material. Det torkar fort, man kan lätt blanda färger, och man kan få både ett grafiskt utryck och ett akvarelligt. Om man gör fel är det lätt att spreja över, säger hon.

Var det därför du valde sprej här? 

– Ja, absolut jag hade inte tänkt på något annat.

Vill sätta färg på staden

På plats under fredagen var också den kreativa konsulten Ali Davoodi som står bakom projektet tillsammans med Vasakronan.

– Projektet innebär att vi vill främja kvinnliga konstnärer. Vi har ju ett samarbete med Vasakronan och de visade några platser som de ville göra något roligare med och jobba med konst i någon form, säger han.

Ali Davoodi tyckte då tyckte att det var bra att lyfta upp kvinnliga konstnärer i projektet.

– Vi ville ta ut konsten och det skulle bli trevligare om vi satte lite färg på vår stad och att det skulle vara en blandning av olika uttryck på de fyra verken säger han.Följ GT på Facebook och Twitter – där kan du diskutera och kommentera våra artiklar.