Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Arsenik-vrak på Västkusten oroar

Vraken innehåller giftiga ämnen som arsenik.
Gifterna sprider sig i vattnet där fiskarna hämtar sin fångst.Foto: Lasse Svensson

Flera sjunkna vrak sprider gifter som senapsgas i havet på Västkusten.

Trots det drar fiskebåtarna sina trålar i samma vatten.

– Det är lite som att skörda på soptippen, säger Ida-Maja Hassellöv, docent i maritim miljövetenskap på Chalmers till Sveriges radio P4.

Det ligger runt trettio vrak som kan vara miljöfarliga på botten längs våra svenska kuster. Två tredjedelar av dem har förlist längs Västkusten, rapporterar Sveriges radio P4 Göteborg.

– Det finns indikationer på att det är förhöjda arsenikvärden på botten. Då är det troligen restprodukter från kemiska stridsmedel, typ senapsgas, säger Ulf Olsson som är sjömätningschef på Sjöfartsverket till radiokanalen.

Ulf Olsson har i veckan har undersökt fartygsvrak vid Måseskär utanför Orust. Sjöfartsverket har pekat ut 31 vrak i svenska vatten som särskilt miljöfarliga.

Senapsgas är vanligtvis inte farligt när det ligger på botten, men kan bli det när det kommer upp till varma ytan. Vissa fartyg innehåller också mycket olja och sammantaget utgör de en fara för vår miljö.

"Kraftigt förhöjda halter"

Förra året startade "Miljörisker sjunkna vrak", ett regeringsuppdrag som har letts av Sjöfartsverket tillsammans med bland annat Chalmers.

– Vi har kunnat identifiera att det sker mycket trålning i ett område där det finns kraftigt förhöjda halter av arsenik, säger hon. Det är lite som att skörda på soptippen, säger Ida-Maja Hassellöv docent i maritim miljövetenskap på Chalmers till Sveriges radio P4 Göteborg.

Just nu pågår en konferens i Göteborg om de miljöfarliga vraken. Enligt Ulf Olsson behövs ett långsiktigt arbete för att säkra miljön.

– Riskerna finns där, om slumpen slår till kan det bli illa för miljön. Man skulle kunna tänka sig 10-15 miljoner kronor per år under en tioårsperiod, då har man ett mycket bättre utgångsläge för att se vilka man ska börja sanera, säger han till Sveriges radio P4 Göteborg.