Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Arnes släkting blev Jack the Rippers offer

Bröderna Jakobsson vid Elizabeth Strides grav.
Foto: Privat
Bröderna på kyrkogården i East End i London där Elizabeth Stride ligger begravd.
Foto: Privat

Arne Jakobsson är sentida släkting till Elizabeth Stride.

Tillsammans med sina bröder har han besökt Elizabeths grav i London.

Det har gått 128 år sedan Elizabeth mördades, men ämnet är fortfarande känsligt.

– Att vara släkt till en prostituerad boende i England, det sågs inte med blida ögon utav släkten. Det går inte att prata om det än i dag, konstaterar Arne Jakobsson.

Redan på 1970-talet fick bröderna Mikael, Olle och Arne Jakobssons mor ett brev av en släktforskare som upplyste henne om att de var släkt till Elizabeth Stride, född Elisabeth Gustafsdotter. Hon föddes på Hisingen 1843 men flyttade i vuxen ålder till East End i London. Där blev hon Uppskärarens tredje offer.

Stride var brödernas morfars moster.

– Jag tänkte nog inte överhuvudtaget så mycket på det. Vi bröder pratades vid om det, men det blev ingenting utav det, säger Arne.

Bestämde sig för att åka till graven

Många år senare, 2007, kontaktade Jack the Ripper-experten Stefan Rantzow bröderna. De bestämde sig för att tillsammans åka och besöka Elizabeths grav i London.

– Det var lite märkligt på ett sätt. Jag vill inte påstå att jag kände något speciellt. Inte förrän vi började prata om att hon blev mördad och att man inte vet vem mördaren är, säger Arne.

De passade också på att åka en av de otaliga guidade sightseeingturer om Jack the Ripper som hålls i staden. Där träffade de den världskände Ripper-författaren Donald Rumbelow.

– Han blev helt lyrisk när han fick höra att vi var släktingar i nedstigande led.

Arne menar att han inte på något sätt har ett specialintresse i Jack the Ripper, men att turen till London ändå gjorde stort avtryck.

– Visst, man kände ju mystikens vingslag. Miljöerna och allt runtomkring bidrog till det.

"Det går fortfarande inte att prata om det"

Men det är få andra släktingar som delar brödernas intresse för Elizabeth Stride. Ämnet är fortfarande infekterat. När Arne har försökt att tala med släktingar om saken har det blivit kalla handen. Anledningen? Elizabeth levde som prostituerad.

– Det var ett slumområde som hon levde och verkade i, med fruktansvärda sjukdomar, slagsmål. Hon levde nog ett väldigt tufft liv i många avseenden, säger Arne Jakobsson.