Bröderna Jakobsson vid Elizabeth Strides grav. Foto: PrivatBröderna Jakobsson vid Elizabeth Strides grav. Foto: Privat
Bröderna Jakobsson vid Elizabeth Strides grav.  Foto: Privat
Bröderna på kyrkogården i East End i London där Elizabeth Stride ligger begravd. Foto: PrivatBröderna på kyrkogården i East End i London där Elizabeth Stride ligger begravd. Foto: Privat
Bröderna på kyrkogården i East End i London där Elizabeth Stride ligger begravd. Foto: Privat

Arnes släkting blev Jack the Rippers offer

Publicerad

Arne Jakobsson är sentida släkting till Elizabeth Stride.

Tillsammans med sina bröder har han besökt Elizabeths grav i London.

Det har gått 128 år sedan Elizabeth mördades, men ämnet är fortfarande känsligt.

– Att vara släkt till en prostituerad boende i England, det sågs inte med blida ögon utav släkten. Det går inte att prata om det än i dag, konstaterar Arne Jakobsson.

Redan på 1970-talet fick bröderna Mikael, Olle och Arne Jakobssons mor ett brev av en släktforskare som upplyste henne om att de var släkt till Elizabeth Stride, född Elisabeth Gustafsdotter. Hon föddes på Hisingen 1843 men flyttade i vuxen ålder till East End i London. Där blev hon Uppskärarens tredje offer.

Stride var brödernas morfars moster.

– Jag tänkte nog inte överhuvudtaget så mycket på det. Vi bröder pratades vid om det, men det blev ingenting utav det, säger Arne.

Bestämde sig för att åka till graven

Många år senare, 2007, kontaktade Jack the Ripper-experten Stefan Rantzow bröderna. De bestämde sig för att tillsammans åka och besöka Elizabeths grav i London.

– Det var lite märkligt på ett sätt. Jag vill inte påstå att jag kände något speciellt. Inte förrän vi började prata om att hon blev mördad och att man inte vet vem mördaren är, säger Arne.

De passade också på att åka en av de otaliga guidade sightseeingturer om Jack the Ripper som hålls i staden. Där träffade de den världskände Ripper-författaren Donald Rumbelow.

– Han blev helt lyrisk när han fick höra att vi var släktingar i nedstigande led.

Arne menar att han inte på något sätt har ett specialintresse i Jack the Ripper, men att turen till London ändå gjorde stort avtryck.

– Visst, man kände ju mystikens vingslag. Miljöerna och allt runtomkring bidrog till det.

"Det går fortfarande inte att prata om det"

Men det är få andra släktingar som delar brödernas intresse för Elizabeth Stride. Ämnet är fortfarande infekterat. När Arne har försökt att tala med släktingar om saken har det blivit kalla handen. Anledningen? Elizabeth levde som prostituerad.

– Det var ett slumområde som hon levde och verkade i, med fruktansvärda sjukdomar, slagsmål. Hon levde nog ett väldigt tufft liv i många avseenden, säger Arne Jakobsson.

Erik Göthlin
Erik Göthlin

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER