Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Arne, 93, övergavs i kylan utanför Coop

Färdtjänsten lämnade Arne Lindqvist utanför Coop i Borås.
Foto: Lars-Åke Green/Borås Tidning

Arne Lindqvist, 93, hade två matkassar för mycket.

Därför övergavs han av färdtjänsten utanför Coop.

– Chauffören sa till mig att jag inte fick åka med, säger han.

– Det blir lite svårt om alla kan göra undantag från reglerna, svarar Katrin Arvén, enhetschef över färdtjänsten i Borås.

Arne Lindqvist från Borås var och klippte sig i onsdags. Då såg han samtidigt till att smita inom Coop för att handla lite mat.

Därefter tänkte han ta färdtjänsten hem – men nekades.

Anledningen var, som Borås Tidning som var först med nyheten tidigare rapporterat om, att Arne hade fyra plastkassar – två fulla och två halvfulla – i händerna. Men med färdtjänsten får man bara ta med två.

– Jag hade handlat för mycket och hade fler än två kassar. Det satt bara en passagerare i bussen, men chauffören sa till mig att jag inte fick åka med, säger Arne Lindqvist.

Värmde sig på Coop

Arne visste inte om regelverket. Han reagerade med förvåning.

– Jag gick och frös. Jag är 93 år gammal och var lite rädd att jag skulle åka på lunginflammation, för jag kände mig lite snuvig. Jag har haft det förut och det är inte att leka med. Jag var lite rädd för det, säger Arne Lindqvist.


LÄS MER: Mildred, 86, är fast i hemmet: "Småaktigt"


Han berättar att han fick gå tillbaka in i affären och kontakta sin son.

– På Coop tyckte de att det var hemskt och de hjälpte mig så mycket de kunde. Därifrån ringde jag till min son. Han var på jobb och sa att han inte var färdig på en timme, sen kom han och hämtade mig och körde hem mig, säger Arne Lindqvist.

– Jag tyckte det var illa. En gammal man som jag som är handikappad, vad ska man säga? Jag har dålig rygg, jag kan inte gå så långt eller stå så länge. Det är en gammal yrkesskada kan man säga, jag har varit svetsare i många år. 

Arne Lindqvist undrar varför färdtjänsten inte kunde göra ett undantag, för det fanns ju ändå plats i bussen.

Kommunen: Gör inga undantag

Men undantag i sådana här fall görs inte, säger Katrin Arvén som är enhetschef för färdtjänsten i Borås.

– Han fick inte ta med alla kassarna, men han själv fick gärna åka med, säger Katrin Arvén.


LÄS MER: Färdtjänsten dumpar rullstolsburne Gustav


Men har man varit och handlat vill man väl ha med alla sina kassar hem?

– Det är klart att man vill, men våra regler är att man får ha med sig två kassar eftersom det är vad man vanligtvis kan bära på bussen då man kan säga att färdtjänsten är en del av kollektivtrafiken.

Man kan inte göra undantag?

– Nej, det gör man väl inte. Det blir lite svårt om alla kan göra undantag. Om någon har med sig en tv vill den göra undantag för det. Så nej, det blir lite svårt.