Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Arga hälsningen till bilisterna efter olyckan

Kollegan blev påkörd i arbetet och skadades svårt – det blev droppen för vägarbetaren Nicklas Ekelund i Uddevalla.
Foto: Privat
Vägarbetaren Nicklas Ekelund skräder inte orden efter att hans kollega skadats svårt efter att han blivit påkörd i arbetet.
Foto: Skärmdump

Hans kollega blev påkörd och vårdas just nu på sjukhus med flera frakturer.

Det blev droppen för vägarbetaren Nicklas Ekelund, 36, som nu ryter ifrån mot alla respektlösa förare i ett uppmärksammat Facebookinlägg.

– Vi är inga jävla skyltar eller pappfigurer som står där i vägen, vi är också människor med hem och familjer som vi vill komma hem till om kvällarna, säger Nicklas.

Nicklas Ekelund från Uddevalla har jobbat som vägarbetare sedan 1998. Han förmår inte hålla räkningen över alla livshotande situationer som han upplevt på sin arbetsplats.

– Det rör sig om ständiga tillbud, det händer någonting nästan dagligen att bilar kör rakt in i ett vägarbete och plöjer ner våra skärmar samtidigt som arbetare kastar sig i dikena för att klara sig, säger Nicklas och fortsätter:

– Blir du påkörd av en bil som kör 50 kilometer i timmen så är du rökt – och så sakta kör aldrig en bil på motorvägen.

300 olyckor

En undersökning från 2015 visar att mer än varannan bilist kör för fort vid vägarbeten. Under 2014 omkom nio personer i olyckor som inträffade vid vägarbeten i landet och varje år inträffar runt 300 olyckor i samband med vägarbeten. En siffra som Nicklas Ekelund menar skulle vara mycket högre om inte vägarbetarna var ständigt på helspänn:

– Lyckligtvis har vi i någon mån utvecklat ögon i nacken, det är en förutsättning för oss. Bilarna kör i 150 överallt och många har inte en tanke på att sakna ner för oss trots att vi går helt oskyddade.

Nicklas har själv blivit påkörd när han arbetat på vägen.

– Jag har fått en backspegel på en förbipasserande bil i ryggen på motorvägen. Trots att jag kastade mig handlöst så träffade den mig i sidan. Jag var helt blå på revbenen i två månader, men det hade så klart kunnat gå mycket värre.

Kollegan överkörd

För några dagar sedan blev Nicklas kollega överkörd när han stod i vägen och flaggade för att uppmärksamma en bilförare på det pågående vägarbetet. Kollegan vårdas nu på sjukhus för flera frakturer. Nicklas Ekelund kan inte sluta förundras över trafikanternas brist på uppmärksamhet och respekt för de som arbetar för att göra vägarna bättre och säkrare.

– När man står i vägen och ska flagga, så som min nu skadade kollega gjorde, så är det ofta inte förrän motorhuven träffar flaggan som de upptäcker oss.Då vaknar de till och tittar upp från sin telefon där de sitter med Facebook eller Twitter eller något annat.

Han vittnar även om lastbilschaufförer som riktar mer av sin uppmärksamhet mot sina laptops än mot vägen . Och i sitt uppmärsammade Facebookinlägg skräder Nicklas inte orden:

"Kan inte alla jävla uppstressade idioter lägga undan sina facebookande, twittrande, surfande telefoner, tidningar, tandborstar, sminkväskor osv och ägna er åt att köra i stället", skriver han bland annat.

– Jag står för de orden. Vi är inga jävla skyltar eller pappfigurer som står där i vägen, vi är också människor med hem och familjer som vi vill komma hem till om kvällarna, säger Nicklas.

"Måste skärpa sig"

Hans påkörda kollega kommer att repa sig, men flera gånger per år så förlorar människor sina liv vid vägarbeten. Och även om vägarbetarna har försetts med fler skydd än när Nicklas Ekelund började för 18 år sedan så är det fortfarande trafikanterna på vägen som måste göra sitt.

– Det finns inga skydd, skyltar eller kurser i världen som hjälper mot ouppmärksamhet, det är bilförarna som måste skärpa till sig om vår arbetsplats ska bli tryggare, säger Nicklas Ekelund.