Arg lapp polisanmäld – av fastighetsjätten

Den dataskrivna lappen signerades "Satans fastigheter AB" – med en logotyp som är en kopia av Stena fastigheters.
Foto: Privat
Lappens innehåll visar på en starkt missnöje gentemot hyresvärden Stena fastigheter.
Foto: privat
"Bra satir", säger Mattias Axelsson, ordförande för Hyresgästföreningen, om lappen.
Foto: Privat
Stena fastigheter ser mycket allvarligt på lappen – och har polisanmält den.
Foto: LISA IRVALL

Lappen som hängts upp i Pennygångens trapphus ser vid första anblick ut att vara en informationslapp från hyresvärden Stena fastigheter.

Men en närmare granskning visar att så inte är fallet – avsändare är nämligen det förvillande lika "Satans fastigheter AB".

– Lappen kommer ur en frustration över hur vi blir behandlade som boende, säger Mattias Axelsson, ordförande för Hyresgästföreningen Pennygången.

Stena fastigheter ser allvarligt på lappen – och har polisanmält den.

"Nöj er och håll käft" är ett av de alternativ som "Satans fastigheter" erbjuder sina hyresgäster på den arga lapp som hängts upp i Pennygången i Göteborg. En lapp som först uppmärksammats av Göteborg direkt.

Lappen är i sin utformning mycket lik de informationsblad som den verkliga hyresvärden, Stena fastigheter, brukar använda sig av – men lappens innehåll visar på ett starkt missnöje med fastighetsjätten.

– Min första tanke var att det var en lapp från Stena. Den är bra gjord som satir – man måste titta närmare för att inse att det inte är Stena som ligger bakom, säger Mattias Axelsson, som fotograferade lappen när han upptäckte den i trapphuset.

Bakgrund: Portabla toaletter

Vem som har konstruerat den vet han inte, men han är inte särskilt förvånad då han i egenskap av ordförande i hyresgästföreningen vet att det finns ett stort missnöje.

– Det är väldigt många som är upprörda och frustrerade, de känner att Stena inte lyssnar på dem.

Bakgrunden till lappen är en omfattande renovering med stambyte som har pågått länge och kommer att pågå under lång tid framöver. I januari kommer en etapp badrum byggas om – under tiden ska Stena sätta upp åtta portabla toaletter och duschar på gården, vilka ska delas av ett 30-tal hushåll.

– Det är väldigt många boende som ska dela på dessa – det kommer bli problem med vinterkräksjuka och kyla och annat. Det kommer inte minst blir jobbigt för äldre och barnfamiljer, säger Axelsson.

Polisanmäld

Från Stena fastigheters håll delar man inte uppfattningen att det rör sig om "bra satir" – tvärtom ser man mycket allvarligt på lappen.

– Vi har polisanmält den här lappen i veckan. Det här är inget oskyldigt pojkstreck. Det här är någon som har lagt ner mycket tid på att svärta ner vårt namn och skada oss med direkta felaktigheter, säger Per Limdal, fastighetschef på Stena fastigheter i Göteborg.

Han tillägger:

– Den renovering vi gör nu har vi tagit fram i en dialog med hyresgästerna på Pennygången. Det är klart att det blir lite tufft ett tag, men det är ju i sig inga konstigheter när man renoverar badrum.

Mattias Axelsson tycker att fastighetsjättens anmälan skickar tråkiga signaler.

– Tyvärr är Stena fastigheters polisanmälan ett tydligt exempel på hur de ser på oss boende. I stället för att ta till sig av kritiken väljer de att polisanmäla satir, säger han.