Johan Gustavsson (t.h) och Janeman Segerström (t.v) glädjs åt att Marstradssillen sprids runt landet Foto: Kristin HolmströmJohan Gustavsson (t.h) och Janeman Segerström (t.v) glädjs åt att Marstradssillen sprids runt landet Foto: Kristin Holmström
Johan Gustavsson (t.h) och Janeman Segerström (t.v) glädjs åt att Marstradssillen sprids runt landet Foto: Kristin Holmström
Johan har älskat sill sedan han var fem år gammal. Han valde alltid Matjessil som fördelsedagsmiddag. Foto: ROBIN ARONJohan har älskat sill sedan han var fem år gammal. Han valde alltid Matjessil som fördelsedagsmiddag. Foto: ROBIN ARON
Johan har älskat sill sedan han var fem år gammal. Han valde alltid Matjessil som fördelsedagsmiddag.  Foto: ROBIN ARON

Årets Marstrandssill till butiker i hela Sverige

Publicerad

Årets Marstrandssill har korats för sjätte gången i ordningen. Nytt för i år är att vinnarsillen finns att köpa runtom i hela Sverige. 

– I vatten under natten och i lagen under dagen, gäller inte för mig. Resten håller jag för mig själv, säger vinnaren Johan Gustavsson om receptet. 

Det är ett hedervärt pris som Johan Gustavsson plockade hem i somras. Årets Marstrandssill har gått från att vara "ett litet jippo till en jävla grej". 

Vinnaren har sedan barnsben älskat sill. 

– Det låter som en skröna, fast det är sant. Från att jag var fem år gammal valde jag alltid Matjessill och kokt potatis med dillsås till mina födelsedagar, säger Johan Gustavsson. 

Håller knepen för sig själv

Året vinnarsill innehåller bland annat västerbottenost, fikon och pepparrot. Ingredienserna är ingen hemlighet, däremot proportionerna och tillvägagångssättet.

– En av de absolut viktigaste sakerna är hur man vattnar ur sillen, hur salt och hur fast man vill ha den. Där har alla lite olika knep, men mitt är väldigt speciellt, det kan jag säga. Resten håller jag för mig själv, säger Johan Gustavsson. 

 

LÄS MER: Här är förklaringen till massdöden av sillar

 

Nytt för i år är att årets vinnare inte bara får ett diplom och äran att ha Marstrands bästa sill, den kommer även att säljas över hela landet. 

– Det är fantastiskt, säger Johan Gustavsson. 

Mannen bakom evenemanget Sillens helg, som korar vinnaren, heter Janeman Segerström. Även han är glad över sillen sprids över landet.

– Det är jätteroligt. Marstrand har vaknat upp från en liten Törnrosa sömn från sillen, säger Janeman Segerström, även kallad sillgeneralen. 

"En pik då och då" 

Sillens helg har växt för varje år och i somras var det ca 1 500 besökare som korade vinnaren.

– Det är en rolig tävling då det är folkets röst som avgör. Det är inte en jury på x antal personer som sitter och bestämmer, säger Janeman Segerström. 

Tävlingen har, enligt Johan Gustavsson, gått från ett lite jippo till något oerhört prestigefyllt bland köksmästarna på ön. 

– Men det är den bästa stämningen. Det är jättebra sammanhållning och man hjälper varandra. Men det är klart, en pik då och då om att man faktiskt tog hem det kan ju komma, säger Johan Gustavsson. 

Sillen kommer från onsdagen den 7 december  att finnas på City Gross. 

Oskar Dahlgren
Oskar Dahlgren

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER