Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Årets Marstrandssill till butiker i hela Sverige

Johan Gustavsson (t.h) och Janeman Segerström (t.v) glädjs åt att Marstradssillen sprids runt landet
Foto: Kristin Holmström
Johan har älskat sill sedan han var fem år gammal. Han valde alltid Matjessil som fördelsedagsmiddag.
Foto: ROBIN ARON

Årets Marstrandssill har korats för sjätte gången i ordningen. Nytt för i år är att vinnarsillen finns att köpa runtom i hela Sverige. 

– I vatten under natten och i lagen under dagen, gäller inte för mig. Resten håller jag för mig själv, säger vinnaren Johan Gustavsson om receptet. 

Det är ett hedervärt pris som Johan Gustavsson plockade hem i somras. Årets Marstrandssill har gått från att vara "ett litet jippo till en jävla grej". 

Vinnaren har sedan barnsben älskat sill. 

– Det låter som en skröna, fast det är sant. Från att jag var fem år gammal valde jag alltid Matjessill och kokt potatis med dillsås till mina födelsedagar, säger Johan Gustavsson. 

Håller knepen för sig själv

Året vinnarsill innehåller bland annat västerbottenost, fikon och pepparrot. Ingredienserna är ingen hemlighet, däremot proportionerna och tillvägagångssättet.

– En av de absolut viktigaste sakerna är hur man vattnar ur sillen, hur salt och hur fast man vill ha den. Där har alla lite olika knep, men mitt är väldigt speciellt, det kan jag säga. Resten håller jag för mig själv, säger Johan Gustavsson. 


LÄS MER: Här är förklaringen till massdöden av sillar


Nytt för i år är att årets vinnare inte bara får ett diplom och äran att ha Marstrands bästa sill, den kommer även att säljas över hela landet. 

– Det är fantastiskt, säger Johan Gustavsson. 

Mannen bakom evenemanget Sillens helg, som korar vinnaren, heter Janeman Segerström. Även han är glad över sillen sprids över landet.

– Det är jätteroligt. Marstrand har vaknat upp från en liten Törnrosa sömn från sillen, säger Janeman Segerström, även kallad sillgeneralen. 

"En pik då och då" 

Sillens helg har växt för varje år och i somras var det ca 1 500 besökare som korade vinnaren.

– Det är en rolig tävling då det är folkets röst som avgör. Det är inte en jury på x antal personer som sitter och bestämmer, säger Janeman Segerström. 

Tävlingen har, enligt Johan Gustavsson, gått från ett lite jippo till något oerhört prestigefyllt bland köksmästarna på ön. 

– Men det är den bästa stämningen. Det är jättebra sammanhållning och man hjälper varandra. Men det är klart, en pik då och då om att man faktiskt tog hem det kan ju komma, säger Johan Gustavsson. 

Sillen kommer från onsdagen den 7 december  att finnas på City Gross.