Lasse Kronér är Årets Göteborgare 2013. GT träffar honom på Lorensbergsteatern där han just nu spelar i succéföreställningen "Familjen Addams". Kronér är väldigt hedrad över utmärkelsen "Att hamna på den här listan, och det här sällskapet, är ju helt sinnessjukt", säger han. Foto: Anna Svanberg
Lasse Kronér är Årets Göteborgare 2013. GT träffar honom på Lorensbergsteatern där han just nu spelar i succéföreställningen "Familjen Addams". Kronér är väldigt hedrad över utmärkelsen "Att hamna på den här listan, och det här sällskapet, är ju helt sinnessjukt", säger han. Foto: Anna Svanberg

Årets Göteborgare: Jag vill dela mitt pris

Publicerad

Årets Göteborgare heter Lasse Kronér.

Han är glad och stolt som sig bör.

Men är också lite kritisk och kontroversiell i framgångens stund.

– Jag har bestämt mig för att dela priset med en som borde ha fått det tidigare.

Det där med att dela priset med någon kommer efter ett tag när vi går igenom listan över tidigare vinnare.

Nämn två tidigare vinnare som du beundrar särskilt mycket?

– Oj, vad svårt. Det är 21 personer på listan och det är ju en fantastisk skara. Många är dessutom sådana jag känner väl, kamrater och kompisar.

Ta en då...

– Då tar jag, lite oväntat kanske, Lotta Engberg. För hennes extrema musikalitet. Hon är... Alltså, jag har jobbat så mycket med henne att hon känns väldigt nära mig.

– Men det är ju Ravelli också, "Loket", Ingvar naturligtvis med allt han har lärt mig.

– Att hamna på den här listan, och det här sällskapet, är ju helt sinnessjukt, säger Kronér.

Men så tar han ny sats och släpper sin lilla bomb:

– Det finns en person som inte är med på den listan, men som borde finnas med. Honom skulle jag vilja dela mitt pris med. Vilket jag gör här och nu.

– Det handlar om Lasse Brandeby.

Kronér säger att han tänkt ganska många gånger genom åren att Brandeby borde ha fått det här priset.

– Så därför får han halva mitt. Han får inte hela, för jag vill ha kvar en del för jag tycker det är väldigt mysigt det här priset.

Ni två var väldigt nära vänner..?

– Ja herregud, vi var väldigt tajta. Han var nog ännu närmare mig än min pappa, faktiskt.

Gick igenom en tuff period

Lasse Kronérs far och Lasse Brandeby gick båda bort för drygt två år sedan.

Måste varit en tuff period för dig?

– Ja, du. Det var ett j-a år.

Brandeby var sjuk en lång period innan prostatacancern ändade han liv.

– Jag bodde ju med Lasse under sex månader på sjukhuset jättemycket så jag var väldigt med honom där det sista.

– Och det var faktiskt det första jag tänkte när jag blev nominerad till det här priset att om jag vinner så ska jag dela det med honom.

Vi sitter i logen på Lorensbergsteatern som han delar med Claes Malmberg. Lasse har klämt in lite intervjutid åt GT under en extremt hektisk decembermånad. Det är drygt två timmar kvar tills han ska upp på scen i succéföreställningen "Familjen Addams".

Nu är du Årets Göteborgare. Hur känns det?

– Det känns ofantligt bra. Just för att det är folk som har röstat, det ger priset ännu större tyngd i mina ögon.

Tänker på föräldrarna

Tankarna går till fler än Brandeby i framgångens stund.

– Det hade varit gott om mamma och pappa hade funnits kvar och fått uppleva detta. De var riktiga göteborgare och hade verkligen uppskattat det. Det hade varit väldigt roligt om de hade fått var med om detta tillsammans med mig.

På måndag ska du hedras i Nordstan. Vad är mer på gång i ditt liv?

– Först ska jag vara ledig över helgerna men sen är det full fart. Jag vet ju oftast vad jag ska göra ganska långt framåt. Till våren fortsätter vi med "Familjen Addams" här på Lorensbergsteatern, till hösten flyttar föreställningen till Malmö.

– Jag släpper en skiva, jag har precis släppt ett spel och ska göra tre tv-serier i vår: "Dobidoo", "Smartare än en femteklassare" och ett nytt projekt (än så länge hemligt).

Är du en arbetsnarkoman?

– Nej, det tycker jag inte alls. Däremot är jag väldigt kreativ. Jag gillar att ha många järn i elden, men även om det låter lite märkligt kan jag också vara väldigt lat när jag väl kopplar av.

Prisutdelningen på måndag blir det sista Lasse Kronér gör i år vad gäller jobb och plikter. Bättre slutpunkt på året än att utses till Årets Göteborgare är svår att tänka sig.

Så Grattis då, Kronér.

Och Brandeby.

Björn Lindsten
Björn Lindsten

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER