Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Arenan har gått back en kvarts miljard kronor

Vänersborg arena har hittills kostat en kvarts miljard enligt P4 Västs kartläggning.Foto: SARA PETTERSSON

Bygget av Arena Vänersborg för tio år sedan blev en dyr affär för skattebetalarna.

Mot budgeterade 140 miljoner blev bygget mer än dubbelt så dyrt.

Nu avslöjar P4 Väst att skandalarenan i Vänersborg fortsatt blöda hundratals miljoner för skattebetalarna.

P4 Västs kartläggning av ekonomin för Arena Vänersborg visar att den gått back i genomsnitt 23 miljoner kronor varje år sedan invigningen hösten 2009.

Totalt har verksamheten sedan dess gått back en kvarts miljard. Ett skäl till den dåliga ekonomin har med bygget att göra, som blev betydligt mycket dyrare än planerat.

Stora lån från den tiden betalar skattebetalarna fortfarande av på. Samtidigt som låga intäkter försämrar resultatet ytterligare.

– Det är väldigt mycket pengar, men när arenan byggdes så blev det som det blev och det har vi fått hantera, säger Benny Augustsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Vänersborg, till P4 Väst.

Läckage i arenan

Samtidigt har arenan dragits med problem i form av läckage genom åren. 

Misskötseln av själva bygget fick stor uppmärksamhet och tros ha spelat in då Socialdemokraterna i Vänersborg fick ett rekorddåligt valresultat 2010, året efter bygget stod klart.

– Jag ångrar ju att vi inte hade den kontrollen på kostnader och så vidare, helt klart, men jag ångrar inte själva anläggningen som sådan, sa kommunstyrelsens dåvarande ordförande Lars-Göran Ljunggren (S), om bygget ett par dagar efter valdagen i september 2010.