Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Arbetsmiljöverkets skarpa kritik

Arbetsmiljön inom hemtjänsten i Göteborg har stora brister kommer Arbetsmiljöverket fram till.Foto: SHUTTERSTOCK
Anna Skarsjö, ordförande Kommunal Väst Foto: Pressbild Kommunal väst

Arbetsmiljön inom hemtjänsten i Göteborg har stora brister kommer Arbetsmiljöverket fram till. 

Det som anmäldes av flera skyddsombud var detaljregleringen ner till enskilda minuter i hemtjänstens nya schemasystem Plugo.

Bland annat konstateras att det inte finns planerad restid mellan brukare och att arbetsutrusningen inte fungerar. 

GT har tidigare rapporterat om hemtjänstens nya schemasystem Plugo där det bland annat var schemalagt en minut för personalen att hjälpa en kvinna att duscha.

”Personalen i hemtjänsten går på knäna. De är stressade och mår dåligt över att aldrig hinna med och alltid känna sig otillräckliga. Minutstyrningen av hemtjänsten har varit ett totalt misslyckat experiment som skadat verksamheten, de anställda och brukarna hårt. Vi kräver därför nu ett avskaffande av minutscheman och Plugo.” , skrev Anna Skarsjö, ordförande Kommunal Väst i ett pressmeddelande i juli.

I GT:s pågående granskning av vården i Västsverige har det framkommit att fackförbundet Kommunal har på kort tid lämnat in runt 45 anmälningar från skyddsombud om hemtjänstens villkor i Göteborg till Arbetsmiljöverket.

Arbetsmiljöverket konstaterar brister

På tisdagen kom Arbetsmiljöverkets rapport, som konstaterar stora brister.

”Arbetsmiljöverket överväger att besluta om ett föreläggande mot er, med de krav och tidpunkter som vi redovisar i denna underrättelse. Om vi beslutar om ett föreläggande kan vi också besluta om ett vitesbelopp, som ni kan bli tvungna att betala om ni inte uppfyller de krav vi ställer” står det i underrättelsen.

Bristerna Arbetsmiljöverket konstaterar handlar om restiden, att det är en stressad situation med tidspress då det inte är inräknat restid mellan personerna som hemtjänstpersonalen ska besöka. Det tas inte heller hänsyn till trafikläge, transportmedel eller annat kringjobb.

Arbetsutrustningen fungerar inte 

Det finns inte tillräckligt med tid till att göra olika kringuppgifter som ytterligare ökar på stressen hos personalen, alltså arbetsuppgifter utöver det som behöver göras hemma hos. Exempel som ges är: schemaläggning, nyckelhantering, tillbudshantering, teknikstrul och dubbelbemanningar.

Dessutom fungerar inte alltid arbetsutrustningen som personalen har.

”Appen ”står och snurrar” och tiden går med resultat att det blir förseningar och ytterligare stress. De program som ni valt att använda stödjer inte varandra” skriver Arbetsmiljöverket. 

Arbetsmiljöverket överväger att skicka ett föreläggande till Göteborgs stad om att bristerna behöver vara åtgärdade innan 1 mars nästa år. 

Elisabet Lann, kristdemokratiskt kommunalråd med ansvar för äldrefrågor:

– De tre specifika kraven är i högsta grad rimliga. De är självklara och något vi så klart måste åtgärda, säger hon.

Hon tillägger:

– Vi har ett tekniskt system som är nytt och att det uppstår problem under en inkörningsperiod är inte så konstigt, men därför är det viktigt att vi följer upp ordentligt och justerar tills det blir som vi vill ha det. Vi ska inte ha kvar något som inte fungerar, men än så länge är det för tidigt att slänga det överbord, säger Elisabet Lann.

LÄS MER: Facket: ”Många hinner inte kissa eller sitta”
LÄS MER: Undersköterskorna: Lyssna på oss – nu!