Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Arbetslösheten ökar i Västra Götaland

Arbetslösheten ökar i Västra Götaland. En prognos från Arbetsförmedlingen visar att ökningen kommer fortsätta i en snabbare takt nästa år.Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL

Medan arbetslösheten ökat i övriga Sverige har Västra Götaland lyckats hålla undan.

Men nu ökar arbetslösheten för första gången på sex år i länet – och förväntas öka i snabbare takt nästa år, skriver Göteborgs-Posten.

I fjol var det 52 499 personer inskrivna som arbetslösa vid Arbetsförmedlingen i Västra Götaland. En ökning på 1 100 personer jämfört med samma period i fjol. Och så ser det ut i hela Sverige, sedan juli förra året har ytterligare 5 000 personer skrivits in som arbetslösa i landet.

Detta är första gången som arbetslösheten ökar i Sverige sedan hösten 2017 och första gången den ökar i Västra Götaland sedan hösten 2013.

– Främsta förklaringen är att vi har haft en starkare arbetsmarknad i länet än i riket – med Göteborgsregionen som en kraftfull och drivande motor, säger Sandra Offesson, arbetsmarknadsanalytiker hos Arbetsförmedlingen till tidningen.

Samtidigt är andelen kvinnor större än andelen arbetslösa män i Västra Götaland. Detta förklaras bland annat med att fler utrikesfödda kvinnor registrerar sig hos Arbetsförmedlingen.

Fortsätter öka även nästa år

Enligt en långtidsprognos som Arbetsförmedlingen gjort så har en bedömning gjorts att ökningen kommer att fortsätta i länet under hösten och öka i en snabbare takt under 2020.

Enligt prognosen tror man att arbetslösheten i länet ökar med 3 200 personer till nästa års utgång.

– Längre än så sträcker sig inte prognosen – dessutom kan det tillkomma yttre faktorer, exempelvis förändringar på världsmarknaden, som vi idag inte har kännedom om, säger Sandra Offesson, till tidningen.