Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Arbetskamraterna vittnar: Så var Oldsberg på jobbet

Författaren Helena Stjernström är kritisk till att ingen ansvarig tidigare tog tag i problemen kring Ingvar Oldsberg.
Foto: PRIVAT
Ingvar Oldsberg blev programledare för "Bingolotto" 2014.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/ TT
Ingvar Oldsberg var programledare för "På Spåret" i SVT mellan 1987 och 2009.
Foto: LARSERIC LINDEN

Ingvar Oldsberg anklagas för att ha haft ett olämpligt beteende i flera decennier – nu berättar vännen Fredrik Belfrage om programledarens ledarstil och hans vilja att ta alla stora beslut själv.

Enligt Helena Stjernström, som tidigare arbetade med Ingvar Oldsberg på SVT, har cheferna blundat för problemen.

Ingvar Oldsberg själv kallar anklagelserna för osanningar och slår tillbaka.

– Det är väl inte jag som har arbetsmiljöansvaret, det är ju arbetsgivaren produktionsbolaget Warner som har det.

På torsdagen blev det offentligt att Ingvar Oldsberg sparkas som programledare för TV4:s "Bingolotto" med omedelbar verkan. GT har varit i kontakt med runt 20 personer som arbetat i produktioner där Ingvar Oldsberg varit programledare.

Flera vittnar om den tuffa arbetsmiljön – men vågar inte träda fram med namn.

– Jag jobbade fem år med Oldsberg och han var en arbetsmiljöolägenhet, säger en av personerna.

– Jag blev påhoppad inför öppen ridå flera gånger. Det kunde vara på möten inför hela redaktionen. Jag kunde inte stanna kvar utan valde att säga upp mig, säger en annan tidigare medarbetare.


LÄS MER: Det hemliga spelet bakom Oldsbergs avsked


En person som tidigare haft en central roll i "Bingolotto"-produktionen delar den bilden.

– Det har alltid varit allmänt känt inom arbetslaget att Ingvar får man lirka med, tassa på tå och bjuda ut på dyra middagar för att få honom på gott humör inför sändningarna, säger personen som också kallar Ingvar Oldsberg för barnslig.

Ingvar Oldsberg själv säger att han fortfarande inte fått veta konkret varför han sparkats.

– Man har pratat om skräckvälde och arbetsmiljöproblem, men det är väl inte jag som har arbetsmiljöansvaret. Det är ju arbetsgivaren Warner (produktionsbolaget) som har det.

– De har skällt ut medarbetare i produktionen för att de har pratat med mig sedan jag fick sparken, uppger Oldsberg.

Ingvar Oldsberg tillbakavisar anklagelserna.
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Tackade nej till Oldsberg

Helena Stjernström, journalist och författare, väljer att gå ut med sitt namn och ge sin syn på "affären Oldsberg". Hennes bild överensstämmer med andra personers.

– Jag gör detta för att ge stöd för alla som farit illa på grund av Oldsbergs beteende genom åren. Men jag vill också lyfta det faktum att så många känt till detta så länge, det handlar om flera decennier, utan att ansvariga chefer reagerat, säger Stjernström som arbetade med Oldsberg 2009 i redaktionen för "Här är ditt liv".

Säsongen därpå fick Helena Stjernström, som numera huvudsakligen arbetar med att skriva böcker och föreläsa, erbjudande om att bli producent för programmet.

– Jag tackade nej och sa att jag arbetar definitivt inte som producent med Ingvar Oldsberg som programledare. 

Helena Stjernström blev i stället producent för – "Bingolotto".

– Då var "Bingolotto" en attraktiv, kreativ och på alla andra sätt härlig arbetsplats och hade så varit under lång tid.

När Ingvar Oldsberg ersatte Marie Serneholt 2014 förändrades allt snabbt, uppger ett antal personer vi talat med. 

Marie Serneholt ledde "Bingolotto" innan Ingvar Oldsberg tog över 2014.
Foto: IBL

Samma problem på SVT

Långt innan dess, under åren på SVT enligt ett flertal källor, orsakade Ingvar Oldsbergs sätt att vara samma arbetsmiljöproblem som de som nu lett till att han sparkats från "Bingolotto". Detta handlar om delar av eran när han ledde "På Spåret" och "Här är ditt liv".

Enligt källorna slog redaktionerna larm ett flertal gånger om Ingvar Oldsbergs beteende  – men ledningen valde att inte ta tag i problemen. 

Tobias Björling, som tidigare arbetade som redaktör för "Här är ditt liv" på SVT och som i dag arbetar med "På spåret" ger dock en annan bild av Ingvar Oldsberg.

– Vår relation har alltid varit fullgod, har inga anmärkningar på detta. Vi har alltid kommit överens, säger han.

Har det varit problem på arbetsplatsen?

– Den frågan ska du rikta i sådana fall till min chef, men jag kommer alltid fint överens med honom utan bekymmer.

"Är inte ensam"

Radio- och tv-legendaren Fredrik Belfrage, en av Ingvar Oldsbergs närmsta vänner sedan 45 år tillbaka, har följt rapporteringen och säger så här om anklagelserna:

– Jag vet ju inte vad som har hänt och det vet ju inte riktigt han heller. Men alla som känner Ingvar vet att han vill ha kontroll på det han gör. Och så har det varit i 35 år, säger han och fortsätter:

– Han vill ta de stora besluten eftersom han tycker att det är ett så pass utsatt jobb. Och det gäller många programledare. Det här är ingen nyhet, alla som har jobbat med Ingvar känner till det här. Och han är som sagt inte ensam om att ha den attityden och inställningen. Sedan ställer han väldigt höga krav både på sina medarbetare och på sig själv. Men detaljerna, vad han har sagt och gjort, känner jag inte alls till.

Fredrik Belfrage, mångårig vän och kollega med Ingvar Oldsberg.
Foto: TOMAS LEPRINCE

Många vittnar om han bland annat har agerat som en mobbare?

– Jag ger mig inte in i den debatten. Och jag vill inte gissa eller tro. Jag kan bara svara för mig och jag har ju känt Ingvar i 45 år, säger han och tillägger:

– Man ska ha respekt för vad folk säger, självklart. Och är folk illa behandlade är det inte okej men jag vet ju inte hur det har varit. Men det är aldrig okej att behandla folk illa.

Martin Timell startskottet

Det var i samband med skandalen kring Martin Timell som TV4 beslutade sig för att kanalens stora produktioner skulle utredas av produktionsbolagen.

Warner Bros utredning kring "Bingolotto" är också anledningen till att Ingvar Oldsberg fick sparken, något som Fredrik Belfrage vill poängtera:

– Hela ledningen hade ju krav på sig att avgå eftersom många tyckte att det (Martin Timell, reds anm.) var så oskickligt skött. Men ledningen sitter ju kvar och de ligger bakom det här beslutet i väldigt hög grad. TV4 är ju ändå den sändande kanalen så TV4-ledningen visar nu väldig kraftfullhet. Det här kan vara ett sätt att dölja sitt praktfiasko från i höstas.

Ingvar Oldsberg själv slår ifrån sig alla anklagelser om mobbning. I stället beskriver han vittnesmålen som osanningar.

Oldsberg planerar angrepp på Warner Bros

Samtidigt uppger programledaren att många hör av sig för att stötta honom.

– Folk ringer och skickar kort och sms. Det är bara stöttning, säger han.

Ingvar Oldsberg planerar också att gå till attack mot Warner Bros.

– Mina angrepp kommer i veckan.

Han har fortfarande inte hört av vare sig TV4 eller Warner Bros, uppger han.

– Nej och ingen vet ju vad de här arbetsmiljöproblemen är. Mer än att det är ett skräckvälde då, säger Ingvar Oldsberg ironiskt.

GT har varit i kontakt med Åsa Barsness, hr- och kommunikationsdirektör på TV4 samt Folkspels vd Hans Sahlin som inte vill ge några detaljer kring varför Ingvar Oldsberg sparkades.

Warner Bros vd Johan Idering vill inte heller kommentera uppgifterna:

"Det handlar om enskilda medarbetare hos oss, och vi kan inte föra diskussioner om personalärenden med några andra än dem det berör. Jag kan därför inte ge några kommentarer om exakt vad som har hänt", skriver han i ett mejl.