Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Arbetarnas rädsla efter asbestfyndet

Det är inte ovanligt att asbest påträffas vid rivningsarbeten, säger Fritjof Ahstedt. OBS! Bild tagen i ett annat sammanhang.Foto: Roger Turesson

Asbest upptäcktes under fredagen på en byggarbetsplats i centrala Göteborg. Det är företaget Tvåtumfyra som leder arbetet på platsen.

Vd:n Fritjof Ahlstedt bekräftar förekomsten och kallar det ett litet och ofarligt utbrott - men de som arbetar på platsen är rädda för konsekvenserna.

– Jag rädd för lungcancer. Det ska göras en arbetsmiljöplan innan arbetet påbörjas, säger en person som arbetat för en underleverantör till företaget under fredagen.

Personen som arbetat på platsen i två månader uppger att han tillsammans med ett par andra arbetare fick lämna arbetet.

– Vi var 7-8 personer som fick gå hem. Vi fick ta av oss alla våra kläder eftersom dammet kan ha fastnat. Men det här kan drabba fler i huset eftersom asbest kan gå igenom ventilationen, säger han och fortsätter:

– Det känns för jävligt att de inte tagit sitt ansvar. Jag blir väldigt orolig för att få lungcancer eller andra besvär som en konsekvens av detta.

"Har gjort prover"

Fritjof Ahlstedt är vd för Två Tum Fyra. Han bekräftar att det förekommit asbest men menar att förekomsten inte är något att oroa sig för.

– Det stämmer det är asbest. När misstankar finns ska man göra prover och det gjorde vi. Det rörde sig om en mycket liten omfattning som tur var. Och det är inte ovanligt att asbest påträffats dessa hus från 50- och 60-talet, säger han.

Fritjof Ahlstedt berättar också att utrymmet har inkapslats och skall saneras över helgen. Händelsen har också anmälts till Arbetsmiljöverket. Personen som arbetat på platsen menar samtidigt att saker inte gått rätt till.

– En arbetsmiljöplan skall upprättas innan arbetet påbörjas. Det har Tvåtumfyra inte gjort. Cheferna för oss underleverantörer var förbannade. Sådant här ska inte få förekomma, säger han.