Peter Landälv. Foto: PrivatPeter Landälv. Foto: Privat
Peter Landälv.  Foto: Privat
Sånghäfte från luciafirandet. Foto: PrivatSånghäfte från luciafirandet. Foto: Privat
Sånghäfte från luciafirandet. Foto: Privat
Julkortet som pastorn mottagit efter sina uttalanden. Foto: PrivatJulkortet som pastorn mottagit efter sina uttalanden. Foto: Privat
Julkortet som pastorn mottagit efter sina uttalanden.  Foto: Privat
Kungsbergskyrkan. Foto: PrivatKungsbergskyrkan. Foto: Privat
Kungsbergskyrkan. Foto: Privat

”Är svenska tjänstemän som är problemet, inte muslimer”

Publicerad

Nyheten om att en skola i Åmål tog bort verser ur julsånger briserade med full styrka dagarna innan julafton.

Det ledde till att kyrkans pastor, Peter Landälv, hotade med att skolan inte var välkomna nästa år.

Nu berättar pastorn om tiden efter med lovord och hyllning, men även om hot.

– Jag fick ett julkort dagen innan julafton, det var så grovt att jag lät publicera det, säger Peter Landälv.

Det var den 16 december som nyheten fick fart genom en insändare i lokala Provinstidningen.

Skribenten, som utgav sig för att vara en släkting till ett barn på Södra skolan i Åmål, menade att man under luciafirandet i Kungsbergskyrkan inte fick sjunga två verser ur jullåten "Nu tändas tusen juleljus". Frasen "Du stjärna över Betlehem" hade också bytts ut mot "Du stjärna över alla oss" enligt insändarskribenten.

Den 20 december blev insändaren viral, och i sociala medier spreds den som en löpeld. I samband med detta lade Åmål kommun upp ett meddelande via sin hemsida.

"År 2014 valde Södra skolan att ändra ett ord* i nämnda sång. Istället för att sjunga Du stjärna över Betlehem sjöng man Du stjärna över alla oss, en skrivning som tillåter stjärnan att lysa över alla oss; elever, personal och vårdnadshavare på Södra skolan samt naturligtvis även resten av jorden och alla våra nära och kära, en lovvärd önskan i en minst sagt orolig tid" stod det.

"Jag menar att det är censur"

Det var efter detta som pastorn Peter Landälv kom in i bilden.

Han var på plats i kyrkan den dagen, och reagerade på att barnen sjöng en annan text än den han var van vid. När han sedan blev kontaktad av lokaltidningen riktade han skarp kritik mot skolledningens sätt att hantera frågan. 

För GT berättar han om reaktionen.

– Jag blev förvånad och gick fram och frågade musikläraren om jag hade hört rätt. Då fick jag klart för mig att texten hade censurerats. Man hade satt kryss över verser som handlar om den kristna tron, säger han och fortsätter.

– Det är klåfingrigt kan jag tycka. Jag har inte pratat med skolledningen och anklagar ingen. Men tillvägagångssättet är minst sagt anmärkningsvärt, det signalerar till eleverna att kristen tro inte kan uttryckas.

"Spela inte Gud"

Men alla uppskattade inte Peters kommentarer.

Trots att han via mejl och samtal har fått mycket positiv respons har vissa kommentarer varit mindre glada. Och dagen före julafton fick han ett julkort i brevlådan som innehöll ett hot:…

"Hoppas det är ditt sista år din satans idiot. Må du brinna i helvete. Spela inte Gud din hädare".

– Det var ganska grovt och naturligtvis anonymt. Men det fanns ingen orsak att bli rädd, jag tycker mest att det är beklagligt. Och det är ännu värre på Facebook, där folk också kan vara anonyma, säger Peter Landälv.

"Spelar rasisterna i händerna"

Många reagerade på ett av Peters uttalanden, dagen efter att nyheten uppmärksammades. Han nämnde då att skolan inte skulle vara välkommen tillbaka om de fortsatte att, i hans mening, censurera jullåtar med kristna budskap.

Peter berättar att tanken uppstod i samtal med skolans musiklärare.

– Var går gränsen? Varför ska man vara i en kyrka om man skäms så totalt för det kristna budskapet? Det blir motsägelsefullt, och i samtalet med läraren frågade jag hur det blir nästa år. Kanske är det bättre att vara någon annanstans då. Han förstod min poäng, säger Peter.

Vidare menar Peter Landälv att tilltagets syfte riskerar att gå om intet. Genom att försöka skydda grupper som inte är av kristen tro anser han att man spelar andra krafter i händerna.

– Genom att hålla på så här spelar skolledningen egentligen bara rasisterna i händerna, som menar att muslimer och invandrarna är problemet. Men jag känner många muslimer här i Åmål, de stöts inte av evangeliet bara för att de har en annan tro. Det är svenska tjänstemän som är problemet här, inte muslimer, säger han.

Trosinriktning ska inte påverka barnen

Barn- och utbildningsförvaltningen avböjer att kommentera händelsen och hänvisar till meddelandet på kommunens hemsida. Enligt kommunen tillåter textändringen "stjärnan" att lysa över alla, och inte bara över Betlehem.

"Att värna om våra svenska traditioner är viktigt, men också att höja blicken, våga se och möta en värld i förändring är ytterligare ett viktigt uppdrag för skola och samhälle att förhålla sig till", skriver kommunen.

Enligt Skolverkets regler får skolavslutning hållas i kyrkan om tonvikten ligger på traditioner och högtidlighet, samt om det inte förekommer några religiösa inslag såsom bön, välsignelse eller trosbekännelse. Föräldrarna ska enligt Skolverket kunna låta sina barn delta "utan att de känner att de blir ensidigt påverkade i någon trosriktning”.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER