Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Är som att man blivit frisläppt från fängelset”

Under måndagen lättade flera av restriktionerna i Storbritannien – därmed får bland annat pubar öppna upp igen för uteservering.
Emma Kuusiniemi från lilla Edet bor utanför London.
Foto: Privat / Privat
Så här såg det ut i Soho i London, två dagar efter att restriktionerna lättade i Storbritannien.
Foto: JUSTIN NG / AVALON / STELLA PICTURES/JUSTIN NG / AVALON AVALON
Flera gator i Soho har stängts för trafik under vissa timmar på dygnet för att möjliggöra uteserveringar sedan vissa coronaförbud hävts.
Foto: SOPA IMAGES / VUK VALCIC / SOPA IMAGES/SIPA US SIPA USA

Emma Kuusiniemi, 29, från Lilla Edet bor utanför London.
Storbritannien har precis börjat lätta på restriktioner och det känns som att bli fri menar hon. 

– Folk är mer glada och det är mer folk ute. Det är knökat överallt., säger Emma.  

Pubar och restauranger har börjat få servera igen på uteserveringar. Även gym, frisersalonger och ej livsviktiga affärer har den här veckan återigen fått öppna i Storbritannien. 

Emma Kuusiniemi har bott i England i tre och ett halvt år. Hon bor med sin sambo i Berkshire väster om London. Nu har Storbritannien öppnat upp för tredje gången under coronapandemin.

– Det känns bra, det känns som man vart i fängelse litegrann och nu blivit frisläppt. säger Emma. 

Hon fortsätter: 

– Folk är mer glada och det är mer folk ute. Det är knökat överallt. Sen även om de har lättat på restriktionerna är det mycket kvar. När man går och äter måste man sitta ute och man måste boka innan, även om man bara ska ta en öl. Det är social distansering och saker måste torkas av innan. 

”Har bokat bord på puben”

Det Emma saknat mest under pandemin är att kunna åka hem till Sverige och hälsa på sin familj. Annars är det att kunna gå på gymmet, äta ute på puben och in till London. Senast emma var i höstas.

– Jag var hemma i oktober tror jag det var och det kändes konstigt att gå av planen och ta av masken. Det kändes nästan olagligt. 

Storbritannien är uppdelat i många olika zoner med nummer ett till fyra beroende på smittspridning. Berkshire har vart en sån zon, vilket betytt att invånarna inte kunnat åka till andra zoner. 

– Jag har inte varit ute så mycket och bara att kunna gå till gymmet eller frisören är ju positivt nu. Det är långa köer utanför frisörerna. Min pojkvän har försökt gå dit tre gånger men köerna är nästan tre timmar långa. 

Vad ska ni göra nu första helgen utan lockdown? 

– Vi ska till puben i eftermiddag och sen ska min kille klippa sig. Min kille har inte klippt sig på fyra månader och han brukar klippa sig varannan vecka. Sen kanske åka ut och gå på någon promenad.

SE MER:

Svenska Sara: ”Uteserveringar är ganska fullsatta redan, så folk har absolut väntat på det här”.