"Är piggare och mer effektiv på jobbet"

Mår bättre. "Jag jobbar mer effektivt än tidigare under de här sex timmarna och mår mycket bättre" säger bilmekanikern Daniel Larsson.
Foto: Maria Steen

GÖTEBORG. Här har det jobbats sex timmar per dag i tolv år - och alla är nöjda.

- Det märkliga är att man hinner lika mycket på färre timmar och blir både friskare och gladare på jobbet, sammanfattar Martin Banck, servicemarknadschef på Toyota i Mölndal.

Det är företagets mekaniker som sedan 2002 arbetat färre timmar med bibehållen lön.

Från början handlade det om trångt om utrymme i verkstaden.

- Vi fick helt enkelt inte plats med alla bilar som skulle ha service. Men då kom vi på att dela upp arbetsstyrkan i två lag och låta dem jobba sex timmar på förmiddag respektive eftermiddag, säger Martin Banck.

Resultatet blev att fler bilar kunde servas och både kunder och mekaniker blev nöjdare.

- Lite handlar det om att har du åtta timmars arbete tar du fler raster och sneglar på klockan mot arbetstidens slut. Här upplever vi att alla är mer motiverade hela arbetsdagen, säger Martin Banck.

"Vinster på vägen"

Företagets vd Sven Kraft tycker det är märkligt att den förkortade arbetstiden inte spridit sig till fler arbetsplatser.

- Tänk sjukhus, äldrevård eller vaktbolag. Jag är övertygad om att de skulle kunna jobba lika effektivt med en hel del vinster på vägen, säger han.

Men den förkortade arbetsdagen gäller än så länge bara verkstan på Toyota.

- Det är möjligt att det sprider sig i organisationen så småningom, men dit har vi inte riktigt nått, säger Martin Banck.

Vill inte byta

Och personalen verkar helnöjd.

- Jag är piggare och mer effektiv på jobbet och får mer fritid och får tid med annat, säger Daniel Larsson som jobbat som mekaniker på Toyota i åtta år och knappast skulle välja att byta till en arbetsplats med åtta timmar långa arbetsdagar.

Sex timmars arbetsdag - fullt betalt

2002 beslutade Toyota i Göteborg att omstrukturera arbetstiden för sina mekaniker.

Sex timmars arbetsdag med bibehållen lön var den nya modellen och varje arbetsdag delades in i två skift.

Jobbtiderna för mekanikerna är sedan dess 06.00-12.30 eller 12.00-18.00.

Bland förtjänsterna finns friskare personal, färre frånvarodagar, fler har kunnat anställas och öppettiderna har förlängts.

Servicen har gått snabbare för kunderna och väntetiderna har minskat med 50 procent.