Magnus Johansson som Lucia. Foto: Henrik JanssonMagnus Johansson som Lucia. Foto: Henrik Jansson
Magnus Johansson som Lucia. Foto: Henrik Jansson
Luciatåget poserar framför Balder. Foto: Henrik JanssonLuciatåget poserar framför Balder. Foto: Henrik Jansson
Luciatåget poserar framför Balder. Foto: Henrik Jansson
Här går det undan för Luciatåget i Balder. Foto: Henrik JanssonHär går det undan för Luciatåget i Balder. Foto: Henrik Jansson
Här går det undan för Luciatåget i Balder. Foto: Henrik Jansson
Foto: Henrik JanssonFoto: Henrik Jansson
 Foto: Henrik Jansson
Foto: Henrik JanssonFoto: Henrik Jansson
 Foto: Henrik Jansson
Annie Gustavsson. Foto: Henrik JanssonAnnie Gustavsson. Foto: Henrik Jansson
Annie Gustavsson. Foto: Henrik Jansson
Johannes Norrby. Foto: Henrik JanssonJohannes Norrby. Foto: Henrik Jansson
Johannes Norrby. Foto: Henrik Jansson

Är det här världens snabbaste luciatåg?

Publicerad

Vem är det som sjunger i 90 kilometer i timmen, från ett drop i en backe på 36 meter? Jo, världens kanske snabbaste luciatåg.

– På scen ska man inte visa sin rädsla eller att man är nervös. Det är lite samma känsla här, man ska liksom bara kasta sig ut, säger Johannes Norrby, medlem i kören Hellmans Drengar.

På måndagsförmiddagen möttes den glada manskören Hellmans Drengar upp framför berg- och dalbanan Balder på Liseberg. Vad de skulle göra där? Jo, hjälpa till att slå världsrekord och bli världens snabbaste luciatåg.

– Vi har haft tanken att försöka slå rekordet tidigare år men vi har inte någon åkattraktion öppen under jul som kan komma upp i så hög hastighet. I år är första gången som Balder faktiskt är öppen under julsäsongen så då såg vi möjligheten, säger projektledaren Annie Gustavsson och fortsätter:

Sveriges modigaste kör

– Hellmans Drengar är kända för att vara Sveriges modigaste kör och då frågade vi om de ville ställa upp och vara den snabbaste också. De var toktaggade, kolla bara på dem. Man blir glad av att se dem, säger hon.

Hellmans Drengar är kören som utmanar det klassiska genusbegreppet och tror på en värld som är lite mindre traditionellt manlig.

– Alla är välkomna i vår kör, homosexuella, heterosexuella, transsexuella - ja alla. Förra året sjöng vi: "Jag såg pappa kyssa tomten jag, tänk om våran pappa kommit då", berättar lucian Magnus Johansson, 27, som blev utvald lucia på grund av sitt långa hår.

Kallt ute

Minus sju visade termometern och det var många frusna fingrar men humöret var glatt.

– På scen ska man inte visa sin rädsla eller att man är nervös, det är lite samma känsla här, man ska liksom bara kasta sig ut, säger Johannes Norrby, och syftar på Balders backe på 36 meter.

Kören som sprider både värme och glädje är mycket populär och nästan alla julkonserter Hellmans Drengar ska ha på Lorensbergsteatern är utsålda.

– Jag tror att publiken känner att vi talar direkt till dem på scen. Vi är inte en stel kör direkt utan har mycket dans och rörelse och fångar in publiken, säger Johannes Norrby avslutningsvis.

Världens snabbaste luciatåg är en del av Lisebergs julsatsning som GT tidigare skrivit om här.

Hanna E Johansson
Hanna E Johansson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER