Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Är det här världens snabbaste luciatåg?

Magnus Johansson som Lucia. Foto: Henrik Jansson
Luciatåget poserar framför Balder. Foto: Henrik Jansson
Här går det undan för Luciatåget i Balder. Foto: Henrik Jansson
Foto: Henrik Jansson
Foto: Henrik Jansson
Annie Gustavsson. Foto: Henrik Jansson
Johannes Norrby. Foto: Henrik Jansson
1 / 8

Vem är det som sjunger i 90 kilometer i timmen, från ett drop i en backe på 36 meter? Jo, världens kanske snabbaste luciatåg.

– På scen ska man inte visa sin rädsla eller att man är nervös. Det är lite samma känsla här, man ska liksom bara kasta sig ut, säger Johannes Norrby, medlem i kören Hellmans Drengar.

FAKTA

FAKTA BALDER

Hastighet: 90km/h

Högsta höjd: 36 meter

Lutning: 70 grader vertikal lutning

Antal gånger man upplever negativa g–krafter: 10 st

Åktid: ca 90 sekunder

Antal drengar i kören: 40 st

– Berg– och dalbanan Balder har ett flertal gånger utnämnts och röstats fram till världens bästa berg– och dalbanor i trä. Kanske kan Göteborg nu också stoltsera med att tåget nu också är Världens snabbaste luciatåg? säger Annie Gustavsson

På måndagsförmiddagen möttes den glada manskören Hellmans Drengar upp framför berg- och dalbanan Balder på Liseberg. Vad de skulle göra där? Jo, hjälpa till att slå världsrekord och bli världens snabbaste luciatåg.

– Vi har haft tanken att försöka slå rekordet tidigare år men vi har inte någon åkattraktion öppen under jul som kan komma upp i så hög hastighet. I år är första gången som Balder faktiskt är öppen under julsäsongen så då såg vi möjligheten, säger projektledaren Annie Gustavsson och fortsätter:

Sveriges modigaste kör

– Hellmans Drengar är kända för att vara Sveriges modigaste kör och då frågade vi om de ville ställa upp och vara den snabbaste också. De var toktaggade, kolla bara på dem. Man blir glad av att se dem, säger hon.

Hellmans Drengar är kören som utmanar det klassiska genusbegreppet och tror på en värld som är lite mindre traditionellt manlig.

– Alla är välkomna i vår kör, homosexuella, heterosexuella, transsexuella - ja alla. Förra året sjöng vi: "Jag såg pappa kyssa tomten jag, tänk om våran pappa kommit då", berättar lucian Magnus Johansson, 27, som blev utvald lucia på grund av sitt långa hår.

Kallt ute

Minus sju visade termometern och det var många frusna fingrar men humöret var glatt.

– På scen ska man inte visa sin rädsla eller att man är nervös, det är lite samma känsla här, man ska liksom bara kasta sig ut, säger Johannes Norrby, och syftar på Balders backe på 36 meter.

Kören som sprider både värme och glädje är mycket populär och nästan alla julkonserter Hellmans Drengar ska ha på Lorensbergsteatern är utsålda.

– Jag tror att publiken känner att vi talar direkt till dem på scen. Vi är inte en stel kör direkt utan har mycket dans och rörelse och fångar in publiken, säger Johannes Norrby avslutningsvis.

Världens snabbaste luciatåg är en del av Lisebergs julsatsning som GT tidigare skrivit om här.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!