Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Appen som gör det enkelt att åka ihop

För att få fler alternativ till att åka med kollektivtrafiken så kommer även Västtrafiks busstider visas via appen.Foto: THOMAS HARRYSSON/VÄSTTRAFIK

Ett nytt projekt ska hjälpa människor på landsbygden i Skaraborg att åka kollektiv på ett smidigare sätt.

Det är en app som gör det möjligt.

Samåkning och elbuss är några av de alternativen som kommer att finnas i appen, rapporterar SVT Nyheter Väst.

Timmersdala, Lundsbrunn och Broddetorp är de tre orterna i Skaraborg som deltar i projektet, rapporterar SVT Nyheter Väst. Tanken bakom idén är att hitta nya sätt för kollektivtrafik på landsbygden.

Det är Västra Götalandsregionen och innovationsmyndigheten Vinnova som står bakom det.

– Det finns ju skolungdomar som väljer bort den gymnasielinje de vill gå i Lidköping eftersom det är för svårt att ta sig till. Så de står över och tar en utbildning som är mer lättillgänglig. Jag har ju själv barn och vill att de ska kunna välja utbildning oberoende av hur det ser ut med kollektivtrafiken, säger Therése Pohl, som medverkar i projektet i Lundsbrunn, till SVT Nyheter Väst.

Flera alternativ att transportera sig

Ambitionen är att alla typer av möjliga resor läggs in i en app, och att man på så sätt gör det enklare att resa kollektivt på landsbygden. 

Det ska vara möjligt att samåka i exempelvis en eldriven minibuss och grannar ska kunna hyra varandras bilar. En prislista och försäkringslösning är redan framtagen.

– Jag tror att det här är en hållbar lösning på väldigt många problem, både ur miljö- och samhällssynpunkt och ekonomiskt, säger Therése Pohl.

Man ska även kunna hyra släpkärror eller möjligtvis ha en elcykelpool. För att få fler alternativ till att åka med kollektivtrafiken så kommer även Västtrafiks busstider visas via appen.

Invigningen för appen kommer att ske den 28 mars. Då ska elbussen vara placerad centralt i Lundsbrunn och appen ska vara redo att användas.