På gårdarna i Västra Götaland hittade Djurrättsalliansen flera blodiga och apatiska grisar. Foto: Djurrättsalliansen
På gårdarna i Västra Götaland hittade Djurrättsalliansen flera blodiga och apatiska grisar. Foto: Djurrättsalliansen

Apatiska och såriga grisar i Västa Götaland

Publicerad
Uppdaterad
Nästan alla grisgårdar bryter mot djurskyddslagen. Det hävdar organisationen Djurrättsalliansen som har undersökt hundra av landets anläggningar.
På en av gårdarna stod djuren och tuggade på en död gris.
- Det här är oacceptabelt på alla sätt, säger Johan Beck Friis på Sveriges veterinärförbund till SR Ekot.
Djurrättsalliansen har besökt cirka hundra grisgårdar de senaste två åren. På de flesta gårdar hittade organisationen brister, som man nu har polisanmält. 12 av gårdarna ligger i Västra Götaland.
– Det var döda djur som hade legat i boxarna länge, skadade och sjuka djur. Många gårdar var smutsiga och nästan alla grisar hade för lite halm, säger Lena Lindström på Djurrättsalliansen till Expressen.se.

Öppna sår

På gårdarna i Västra Götaland var synen ofta bedrövlig vid inspektionerna. Svansbitningar och stora öppna liggsår där flugor hade samlats. Flera av grisarna var apatiska, sjuka och hade stora bölder på kropparna.
Djurrättsalliansen hittade även ett 50-tal suggor som stod helt fixerade. De kunde inte röra sig mer än någon centimeter åt något håll.

"Otillåtet och oacceptabelt"

På en gård filmade Djurrättsalliansen grisar som tuggade på en död gris. SR Ekot har tagit del av materialet och kontrollerat att filmen är autentisk.
Johan Beck Friis på Sveriges veterinärförbund reagerar starkt på bilderna.
– En död kropp innehåller ju massa bakterier som sedan kan spridas till levande djur som äter på det här. Den här grisen skulle ha tagits bort för länge sen. Den skulle ha behandlats och separerats redan innan den dog. Det här är otillåtet och oacceptabelt på alla sätt, både hygieniskt och djurskyddsmässigt, säger Johan Beck Friis till SR Ekot.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER