Polisens spanare lyckades smygfota den "apatiske" pappan när han utan problem köpte en tunnbrödsrulle. Nu döms han till fängelse. Foto: POLISENPolisens spanare lyckades smygfota den "apatiske" pappan när han utan problem köpte en tunnbrödsrulle. Nu döms han till fängelse. Foto: POLISEN
Polisens spanare lyckades smygfota den "apatiske" pappan när han utan problem köpte en tunnbrödsrulle. Nu döms han till fängelse. Foto: POLISEN
Pappan körde bil, trots att han enligt egen utsago ska vara "apatisk". Foto: POLISENPappan körde bil, trots att han enligt egen utsago ska vara "apatisk". Foto: POLISEN
Pappan körde bil, trots att han enligt egen utsago ska vara "apatisk". Foto: POLISEN
Pappan ses här röka vattenpipa. Foto: POLISENPappan ses här röka vattenpipa. Foto: POLISEN
Pappan ses här röka vattenpipa. Foto: POLISEN

"Apatisk" pappa blåste F-kassan på 6 miljoner

Publicerad

En familj i Uddevalla lyckades lura Försäkringskassan på 6,5 miljoner kronor under tio års tid.

Pappan påstods vara apatisk – trots det kunde polisens spanare smygfota honom när han obehindrat körde bil för att sedan köpa en tunnbrödsrulle.

Nu döms pappan, mamman och sonen till flera års fängelse för bidragsfifflandet.

Under tio års tid – från 2007 fram till i år – lyckades en familj i Uddevalla att att få ut 6,5 miljoner kronor genom att, enligt Uddevalla tingsrätt, ge ut felaktiga uppgifter om att pappan i familjen hade väldigt dålig hälsa.

Mamman och sonen var personliga assistenter åt mannen. Detta för hans påstådda psykiska funktionshinder som skulle ha gjort honom i stort sett apatisk och obenägen att kunna göra saker överhuvudtaget, som att sköta sin personliga hygien. Detta enligt läkarutlåtanden som gjorts.

Lurade till sig 6,5 miljoner

Men Försäkringskassan började ana oråd och misstänkte att pappan inte var i så dåligt skick som han faktiskt uppgett vid läkarbesöken. Polisen började spana på pappan och i bilder som ingår i förundersökningen ses pappan stå vid en grillkiosk och betala för den tunnbrödsrulle han ska äta. Enligt polisens spanare tog han dessutom utan hinder bilen till kiosken. Enligt åklagaren har familjen dessutom vistats utomlands i perioder och i familjens egna bilder som ingår i förundersökningen ses pappan också köra bil vid en vistelse. På en annan bild sitter han och röker vattenpipa.

Pappan, mamman och sonen åtalades vid Uddevalla tingsrätt i maj i år för grovt bidragsbrott och grovt bedrägeri.

Nu har domen fallit: Påföljden blir fyra års fängelse för pappan och mamman. Sonen döms till två års fängelse. Han döms, utöver bidragsbrottet, också för dopingbrott.

Polisen spanade på pappan

Tingsrätten menar att pappans hjälpbehov varit kraftigt överdrivna och att familjen därför inte haft rätt till de pengar som de fått utbetalda av myndigheten.

"Sammantaget finner tingsrätten därför att de uppgifter som lämnats om NN:s hälsotillstånd har varit felaktiga och att hans hjälpbehov kraftigt överdrivits", skriver Uddevalla tingsrätt i domen.

Rätten menar att familjemedlemmarna begått brotten i samförstånd:
"Tingsrätten finner vidare styrkt att (pappan), (mamman) och (sonen) tillsammans och i samförstånd lämnat oriktiga uppgifter i tidrapporter till Försäkringskassan avseende utfört arbete".

Samtliga dömda familjemedlemmar förnekar brott. Personerna ska stanna kvar i häktet tills dess att domen vinner laga kraft.

Relaterade ämnen
Erik Göthlin
Erik Göthlin

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER